Hlavní obsah

Basketbalistky končí na olympiádě po tragickém výkonu proti Austrálii

PEKING

České basketbalistky prohrály ve čtvrtfinále olympijského turnaje s favorizovanými mistryněmi světa z Austrálie vysoko 46:79. V Pekingu tak svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského obsadí sedmé, nebo osmé místo, o čemž rozhodne výsledek dalšího úterního zápasu Korea - USA.

Článek

Na českém týmu byl od počátku patrný přílišný respekt a obhájkyně olympijského stříbra z Atén bez větší námahy rozhodly o výsledku hned v prvních minutách. Bojácný výkon svěřenkyň trenéra Jana Bobrovského podtrhla žalostná střelba, Australanky si proto mohly v cestě za šestým vítězstvím na turnaji dovolit hrát značně volně i v obraně.

V prvních pěti minutách skončila ze dvanácti českých střel v koši pouze jediná z ruky rozehrávačky Machové za stavu 0:6. V zahazování šancí se předháněla zejména Veselá, která nedala koš ani z nejvyloženějších šancí a z pole v celém zápase neskórovala. Trojka Machové na 5:8 byla posledním zábleskem šancí, od té doby rozdíl ve skóre už pouze narůstal.

Zakřiknutě hrající české hráčky nemohly pomýšlet na zvrat. Často ztrácely míče už při zakládání akcí i při nepřesných finálních přihrávkách v podkošovém prostoru. A když Australanky zvýšily úsilí v obraně, začal českému týmu hrozit debakl. Soupeře vedla k jisté výhře opora vítězek Evropské ligy ze Spartaku Moskva a nejlepší hráčka zámořské WNBA Lauren Jacksonová ze Seattlu, jež měla na konci zápasu bilanci 17 bodů a 12 doskoků.

Střelecké trápení českých basketbalistek dospělo k vrcholu ve druhé čtvrtině, v níž za osm minut vstřelila jediný koš pivotka Kulichová. Teprve těsně před přestávkou Mokrošová a Šujanová alespoň částečně upravily tristní bilanci. Přesnost střelby na české straně nedosáhla do přestávky ani 18 procent, Australanky měly v celém utkání jasně navrch i v doskakování, které ovládly v poměru 58:27.

Češky nespasilo ani zranění kotníku hvězdné Penelope Taylorové, nejlepší hráčky mistrovství světa 2006 v Brazílii. Její odstoupení ve třetí čtvrtině Australanky neoslabilo a české hráčky nadále působily často jen v roli divaček. Průběh i skóre třetí části okopírovaly úvodní čtvrtinu a Bobrovského tým už prohrával o 34 bodů. Až v poslední čtvrtině srovnaly české hráčky částečně krok, když protivník začal hrát s výrazně menším úsilím.

BASKETBAL - čtvrtfinále, ženy:
Austrálie - Česko 79:46 (23:10, 38:17, 61:27)
Nejvíce bodů: Jacksonová 17, Snellová 15, Coxová 10, Harrowerová 9, Taylorová a Batkovičová po 8 - Večeřová a Machová po 8, Vítečková a Mokrošová po 6, Elhotová a Hejdová po 5. Rozhodčí: Brazauskas (Lit.), Townsendová (Kan.), Tatičová (Srb.). Trestné hody: 24/19 - 13/10. Fauly: 16:21. Trojky: 6:4. Diváci: 11 083.

Reklama

Související témata: