Hlavní obsah

Špotákovou čeká ve čtvrtek finále oštěpu, Šebrle zahájí desetiboj

PEKING

Především na atletický stadion se budou upírat zraky českých sportovních fanoušků ve čtvrtečním programu olympijských her v Pekingu. Ve 13:20 SELČ začne finálový závod oštěpařek, v němž chce na nejcennější medaili zaútočit držitelka letošního světového maxima Barbora Špotáková. Odstartuje také desetiboj s obhájcem aténského zlata Romanem Šebrlem.

Článek

Špotáková vyhrála úterní kvalifikaci, v níž hned prvním pokusem poslala oštěp do vzdálenosti 67,69 metru. V kariéře hodila dál jen dvakrát, za vlastním českým rekordem ze Zaragozy zaostala o 146 centimetrů. Mezi největší soupeřky mistryně světa z loňského roku by měly patřit Němky Christina Obergföllová, která v kvalifikaci hodila jen o 17 cm méně, Steffi Neriusová a Ruska Marie Abakumovová.

Špotáková by i ve finále chtěla hodit daleko hned v první sérii. "Bylo by to bezva, pak bych začala riskovat, na olympiádě se musí na maximum. Takhle by to bylo docela fajn," řekla novinářům po svém úterním vystoupení.

Šebrle o formě nemluví

Šebrle, kterého v olympijském roce trápily zdravotní problémy, o své formě nemluví. Naznačil jen, že poslední tréninky byly nadějné, a ujistil, že jeho svalová zranění ze začátku sezony jsou v pořádku. Mistr světa a světový rekordman by prý v Pekingu bral jakoukoli medaili, i bronzovou, která mu ještě v olympijské kolekci chybí. "Jak ucítím šanci, tak ji nepustím," slíbil Šebrle.

Favoritem je Bryan Clay z USA, druhý muž z Atén, jenž si letos vytvořil při národní kvalifikaci osobní rekord 8832 bodů. Silní budou i jeho kolegové Trey Hardee a Tom Pappas, kteří umějí přes 8500 bodů. A na medaili pomýšlejí také Bělorus Andrej Kravčenko, Kazach Dmitrij Karpov i jamajský vicemistr světa Maurice Smith. Úvodní běh na 100 metrů je na programu ve 3:20.

Pro Svobodu je důležité vylosovat si dobrého koně

Ještě dřív, už v půl druhé, začne moderní pětiboj s vicemistrem světa Davidem Svobodou a Michalem Michalíkem, který se dostal do závodu po odstoupení zraněného Libora Capaliniho. Svoboda se v posledních měsících pasoval do pozice jasné české jedničky a úspěšné vystoupení na světovém šampionátu v Budapešti z něj udělalo jednoho z hlavních kandidátů na medaili.

"Vím, že lidé očekávají, že budu bojovat o medaili. Když předvedu ve všech disciplínách svůj standard, mělo by to na medaili stačit. Klidně z toho může být i zlato," řekl ČTK český reprezentant, podle něhož bude důležité vylosovat si dobrého koně.

Zatímco Svoboda atmosféru her okusí poprvé, Michalík už na olympiádě startoval. V Aténách skončil šestý. "S podobným umístěním bych byl asi spokojený, úplně nejvýš nepomýšlím. Na velké akci jsem medaili dlouho neměl, ale vyloučit ji nemohu," uvedl s úsměvem.

O postup do finále bikrosu bude ve čtvrtek usilovat Jana Horáková, závod na deset kilometrů čeká dálkového plavce Rostislava Vítka. Česká rozhodčí Dagmar Damková bude pískat finále turnaje fotbalistek, v němž se o titul utkají Brazilky a Američanky.

O zlato budou hrát i plážové volejbalistky a bylo by velkým překvapením, kdyby nezvítězily americké obhájkyně prvenství Kerri Walshová a Misty Mayová-Treanorová, které vyhrály už 107 zápasů za sebou. Jejich finálovými soupeřkami v Pekingu budou domácí hráčky Tchien Ťia a Wang Ťie, shodou okolností jejich poslední přemožitelky z 30. června loňského roku.

Basketbalový turnaj už pokračuje bez českých reprezentantek, semifinálové dvojice tvoří Rusko - USA a Čína - Austrálie. O finalistkách se rozhodne i ve volejbalu žen, v němž se mezi nejlepší čtveřici neprobojovaly nejen mistryně světa Rusky, ale ani žádný další evropský celek.

Češi v akci na LOH 2008 - čtvrtek 21. srpna:
ATLETIKA
3:00Ženy, 20 km chůze - finále (Schindlerová)
3:20Muži, desetiboj - 100 m (Šebrle)
3:50Ženy, výška - kvalifikace (Dubnová, Straková)
4:30Muži, desetiboj - dálka (Šebrle)
4:40Muži, oštěp - kvalifikace (Veselý)
6:20Muži, desetiboj - koule (Šebrle)
13:10Muži, desetiboj - výška (Šebrle)
13:20Ženy, oštěp - finále (Špotáková)
16:00Muži, desetiboj - 400 m (Šebrle)
BIKROS
3:00Ženy, 1. semifinále (Horáková)
4:30Ženy - finále
DÁLKOVÉ PLAVÁNÍ
3:00Muži, 10 km - finále (Vítek)
MODERNÍ PĚTIBOJ
1:30Muži - střelba (Michalík, Svoboda)
4:00Muži - šerm (Michalík, Svoboda)
8:30Muži - plavání (Michalík, Svoboda)
11:00Muži - parkur (Michalík, Svoboda)
14:00Muži - běh (Michalík, Svoboda)

Reklama