Hlavní obsah

Legendární Redgrave měl radost, že ho dráhař Hoy připravil o rekord

Londýn

Jen čistou radost cítil legendární veslař Steve Redgrave, když získal dráhový cyklista Chris Hoy zlatou medaili v keirinu. Ta pro něj byla šestá na olympijských hrách, čímž sesadil právě Redgravea z pozice nejúspěšnějšího olympionika britské historie.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Chris Hoy, britský olympijský vítěz v keirinu

Článek

"Ani jedna kost v mém těle si nepřála, aby Chris to šesté zlato nezískal, jen aby mi zůstalo místo v historii. Strašně jsem doufal, že to dokáže. Vlastně jsem si byl jistý, že to zvládne," řekl Redgrave na internetových stránkách britského listu Daily Telegraph.

Soutěže v dráhové cyklistice pro něj byly na londýnských hrách druhé nejoblíbenější hned za veslováním. Ve skvělé atmosféře na velodromu totiž závodil silný britský tým, který vyhrál sedm z deseti disciplín. "Cítím jako privilegium, že jsem byl u toho, když Chris, který se za poslední roky stal mým dobrým přítelem, vstoupil do historie," pochvaloval si.

S Hoyem se seznámil, když se veleúspěšný cyklista zamlada věnoval veslování. Tam podle Redgravea poznal tak těžký trénink, až se mu to možná nelíbilo. Po trojnásobném zlatém úspěchu v Pekingu sice Hoy přišel kvůli Jasonu Kennymu o nominaci do individuálního sprintu, ale v týmovém sprintu i v keirinu získal zlato.

Redgrave sledoval, jak se šestatřicetiletý Hoy připravuje na své třetí olympijské hry. Po loňském mistrovství světa prý dráhař strávil s manželkou dovolenou na Mauriciu a od té doby sedmnáct měsíců dřel, aby uspěl v Londýně.

"Když jsem Chrise potkal loni na velodromu v Manchesteru a viděl jeho perfekcionismus v přípravě, zjistil jsem, že je jen malé nebezpečí neúspěchu. I kdyby skončil stříbrný, nebyl by smutný, protože by věděl, že udělal všechno, co bylo v jeho silách," uvedl.

Podle Redgravea je Hoy podobná nátura jako jachtař Ben Ainslie, který v Londýně získal své čtvrté olympijské zlato. "Oba jsou normální chlapíci s jedinečným talentem, které spojuje vítězná filosofie. Ta jim umožňuje zářit na vrcholu svého sportu nejen rok či dva, ale více než desetiletí," dodal.

Reklama

Související témata: