Hlavní obsah

Rusko - Argentina 81:77Ruští basketbalisté porazili Argentinu a získali olympijský bronz

Londýn

Basketbalisté Ruska získali první olympijskou medaili v samostatné historii. Zatímco pod hlavičkou Sovětského svazu patřili k nejúspěšnějším zemím po USA, po osamostatnění si na první cenný kov pod koši museli počkat do Londýna, kde v duelu o třetí místo porazili 81:77 obhájce bronzu z Pekingu Argentince.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ruští basketbalisté se radují ze zisku bronzových olympijských medailí.

Článek

Rusové posledního velkého úspěchu na celosvětovém turnaji dosáhli v roce 1998, kdy byli druzí na mistrovství světa. Od té doby získali jen zlato a bronz na mistrovství Evropy. A zazářili až nyní v Londýně.

Zápas poražených semifinalistů byl velmi vyrovnaný a oba celky se neustále střídaly ve vedení. Vždy maximálně o šest bodů. Až v závěru třetí čtvrtiny zaútočili Rusové a utekli až na 11 bodů.

Jenže Argentina potvrzovala své kvality, desetibodovou šňůru ztrátu rychle stáhla a ještě 43 vteřin před koncem vedla 77:76 po akrobatickém koši Manu Ginobiliho.

Rusy táhl Šved

Jenže Rusy v závěru táhl mladý rozehrávač Alexej Šved, který se nebál brát odpovědnost do svých rukou a klíčovou trojkou rozhodl o výhře. Argentina už nedokázala odpovědět, poslední vteřiny nezvládla a nedostala se ani k tomu, aby získala šanci díky faulům.

Šved nakonec zakončil utkání jako nejlepší střelec s 25 body a sedmi asistencemi. Dalších 20 bodů přidal Andrej Kirilenko a 19 bodů Vitalij Fridzon.

Argentina se mohla tradičně spolehnout na Ginobiliho, autora 21 bodů, ale olympijští vítězové z roku 2004 doplatili na menší kvalitu lavičky. Většinu zápasu tak absolvovala základní pětka, které v závěru chyběly síly. Naopak ruskou hru táhlo sedm hráčů.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Basketbal - muži:
O 3. místo:
Rusko - Argentina 81:77 (19:20, 40:38, 60:57)
Nejvíce bodů: Šved 25, Kirilenko 20, Fridzon 19 - Ginobili 21, Nocioni 16, Delfino 15, Scola 11. Rozhodčí: Arteaga (Šp.), Carrion (Portor.), Kennedy (USA). Fauly: 13:19. Trestné hody: 20/16 - 13/10. Trojky: 9:13.
16:00 finále: USA - Španělsko.

Reklama