Hlavní obsah

Napínavé až do poslední rány. Nakonec ale Emmons skončila těsně pod stupni vítězů

Londýn
Aktualizováno

Dramatickou kvalifikaci i finále prožila střelkyně Kateřina Emmons. Ve vzduchové pušce obhajovala zlato z Pekingu, jenže nejdříve se dlouho strachovala o postup do finále. Po nepříliš vydařené kvalifikaci musela do rozstřelu, v němž vybojovala poslední postupové místo až poslední ranou. Ve finále si vedla výtečně až do poslední rány, kdy netrefila desítku. Dlouho bojovala o medaili, až do samotného konce byla ve hře o bronz. Ten ale nezískala a skončila čtvrtá. Zvítězila mistryně světa i světová rekordmanka I S´-ling před polskou reprezentantkou Sylwií Bogackou a krajankou Jü Tan.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Kateřina Emmons během olympijské kvalifikace na závod ve vzduchové pušce.

Článek

Na přípravu na finále měla kvůli rozstřelu Emmons o 45 minut méně času, jen necelou hodinu. Ale do bojů o medaile vstoupila dobře, po první ráně 10,3 poskočila na šestou pozici, desítku nastřílela i v dalších ranách. I díky tomu se vyhoupla na čtvrtou příčku a byla blízko bronzu, její soupeřky se totiž praly s vlastními nervy. Po předposlední ráně už se ale medailová naděje rozplývala, navíc poslední finálovou ránu česká střelkyně nezvládla (9,6).

Skončila tedy pod stupni vítězů. "Celkově vzato jsem spokojená. V jednu chvíli v kvalifikaci byla moje pozice těžká, když jsem musela střílet už jen samé desítky," řekla po skončení závodu. Rozhovor s Kateřinou Emmons si přečtěte ZDE.

Těžká kvalifikace, drama v rozstřelu

V základní části kvalifikace Emmons v každé z úvodních tří položek po deseti ranách jednou minula desítku a vždy ztratila po bodu. V poslední sekci ale zachovala chladnou hlavu, předvedla čistou sérii a výsledek 397 bodů ji udržel ve hře.

První chybu udělala Emmons v deváté ráně, po jedenáctém pokusu si dala pauzu. Pět minut se radil mezinárodní tým ve složení manžel Matt Emmons z USA a otec Petr Kůrka, jenž se na střelnici pohyboval v zelené teplákovce australského týmu, který jako trenér vede.

Česká střelkyně se srovnala, ale nečekaná druhá chyba přišla v patnácté sérii. Emmons se dlouho soustředila a připravovala a třetí kritická devítka přišla při 29. střele. V obličeji české reprezentantky byl vidět zmar. Vypadala nervózně, kousala se do rtu. Následovala pauza a dlouhý hovor s otcem.

Emmons se dala dohromady, ale tlačil ji čas. Navíc si již musela počínat bezchybně. Měla před sebou poslední sérii deseti ran, ale také pouze deset minut z limitu 75 na kvalifikaci. Po poslední desítce Emmons zaťala ruce v pěst a předvedla vítězné gesto, u ní velmi málo vídané. Jenže ještě neměla vyhráno, následoval rozstřel pěti soupeřek o čtyři místa ve finále.

I příprava na dramatický rozstřel byla krátká a Emmons se nemohla chytit. Výkony 9,8 a 9,6 v prvních pokusech ji poslaly na poslední místo. Následovaly dvě rány za 10,4 bodu, po nichž však byla česká střelkyně stále poslední. V poslední ráně (10,1) jí nepřesnou ranou pomohla dánská soupeřka. Emmons měla štěstí, postoupila o dvě desetiny.

"Je vidět, že Katka (Emmons) není úplně v absolutní formě, jako byla v Pekingu. Navíc dala devítky v prvních třech sériích a věděla, že už nesmí chybovat. O to je cennější, že postoupila, že to vybojovala. Ta poslední rána pak byla moc pěkná," řekl šéf českého týmu Vladislav Šaňák.

Letní olympijské hry v Londýně:
Sportovní střelba:
Ženy:
Vzduchová puška:
1. I S'-ling (Čína) 502,9 (399+103,9),
2. Bogacká (Pol.) 502,2 (399+103,2),
3. Jü Tan 501,5 (398+103,5)
4. Emmons (ČR) 500,3 (397+103,3),
5. Grayová (USA) 499,7 (397+102,7),
6. Ahmádíová (Írán) 499,1 (397+102,1),
7. Schererová (USA) 499,0 (397+102,0),
8. Vdovinová (Rus.) 498,5 (398+100,5),
...31. Sýkorová (ČR) 392.
Muži:
Vzduchová pistole - 16:30 finále.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články