Hlavní obsah

Zelenáče trenér neplísnil: Vyhraje olympiádu

Londýn

Boj reprezentačního parťáka Jana Sychry sledoval jen v roli diváka, přestože se jednadvacetiletý skeetař Jakub Tomeček dlouho pohyboval na hranici finálové šestky. Jenže kolaps v poslední položce, kdy třikrát minul terč, jej poslal až na devatenácté místo. „Hlava chtěla, ruce ne,“ posteskl si.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Skeetař Jakub Tomeček na olympijských hrách v Londýně

Článek

Když s napětím sledoval snažení o dvaadvacet let staršího kolegy z českého výběru, jehož označuje jako velkého střeleckého učitele a vzor, byl s nezdarem smířený.

„Naštvaný může být člověk dvě minuty. Pak mu dojde, že nic nezmění," vyprávěl borec z Kyjova. Mrzelo ho, že poslední položku nezvládl. „Křikl jsem si o terče přesně v okamžiku, kdy jsem ucítil vítr. Bylo mi jasné, že nepoletí ideálně. Hlava chtěla, ruce ne. Kdybych udržel klid, asi bych se trefil. Jeden z terčů určitě. Ale bohužel," krčil rameny.

Starší jsou v hlavě jinde

Odmítl přičítat nezdar v úplném závěru zvýšenému napětí z vidiny úspěchu. „Byl jsem totiž nervózní celý víkend, protože šlo o první olympijský závod. Bylo patrné, že kluci starší osmadvaceti let jsou v hlavě jinde," přemítal Tomeček.

Byl rád, že se až na zpackaný závěr skvěle vypořádal s přetěžkou střelnicí. „Měli jsme podobnou provizorně udělanou v Brně. Třeba Slovenka Barteková, která v Londýně vystřílela bronz, u nás trénovala. A říkala, že jsme masochisti," vyprávěl zelenáč české střelecké výpravy. „Jestli budu mít ještě šanci někdy závodit na olympiádě, půjdu si to užít, nikoliv vydřít," vytyčil si jasný plán Tomeček.

Trenér Jan Hůla o jeho dovednostech nepochyboval. „Nebýt poslední položky, skončil v první desítce. Má v sobě obrovský potenciál. Nějakou olympiádu vyhraje," přemítal Hůla a chválil Jana Sychru za šestou příčku: „Honza je pohodář. Prodal zkušenosti z předešlých tří startů na olympijských hrách. Vyzařoval z něj klid a finále bylo super výsledkem."

Reklama