Hlavní obsah

MOV chce nechat prověřit trenéry vyloučených badmintonistek

Londýn

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) požaduje po představitelích národních olympijských výborů Číny, Koreje a Indonésie, aby prošetřily trenéry hráček vyloučených z olympijského turnaje. Čtyři ženské páry vyřadila v úterý ze soutěže Světová badmintonová federace (BWF) za to, že úmyslně vypustily poslední zápas v základní skupině kvůli lepšímu losu ve čtvrtfinále.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Italy's Agnese Allegrini plays against Malaysia's Tee Jing Yi during their women's singles group play stage Group B badminton match during the London 2012 Olympic Games at the Wembley Arena July 30, 2012. REUTERS/Bazuki Muhammad (BRITAIN - Tags: SPORT BADMINTON SPORT OLYMPICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Článek

"Chceme po národních výborech, aby se na lidi pohybující se okolo hráček blíže podívaly," uvedl mluvčí MOV Mark Adams. Cílem je určit, zda by kromě hráček neměli být nějak potrestáni rovněž trenéři či funkcionáři.

Hráčky zapletené do skandálu přijdou o akreditace, budou vystěhovány z olympijské vesnice a zamíří domů. Podle mluvčího MOV by tím měla být za celou věcí udělána čára, ale ta se bude pravděpodobně týkat pouze MOV.

BWF se totiž na základě skandálu chystá prozkoumat videozáznamy všech zápasů základních skupin olympijského turnaje v londýnské Wembley Areně. "Získali jsme již všechny záznamy. Teď na to sice nemáme tolik času, ale po skončení turnaje si vše zpětně prohlédneme a celou tu situaci prozkoumáme," ujistil zástupce šéfa BWF Paisan Rangsikitpho.

Něco se změní

Z pozice technického delegáta turnaje také uvedl, že vyhodnocení záznamů nic nezmění na výsledcích dosažených badmintonisty na kurtu. Mohou ale federaci významně pomoci v rozhodnutí, zda v první fázi turnaje zachovávat i nadále hráči a trenéry kritizovaný formát skupin.

"Myslím, že velká většina těch zápasů probíhala v naprostém pořádku, ale domnívám se rovněž, že k zajištění větší férovosti se něco změní," připustil Rangsikitpho změnu v hracím systému.

Kouč úřadujících světových šampionek Wang Siao-li, Jü Jang z Číny, jež byly rovněž mezi vyloučenými páry, se mezitím za chování svých svěřenkyň omluvil. "Hráčky neprokázaly bojovného ducha. Beru vinu na sebe," uvedl Li Jung-po.

Jü Jang se dokonce po vyloučení z turnaje rozhodla ukončit kariéru, v čínské delegaci však stále panuje rozčarování. "Delegace je celou událostí šokována. Hráčky porušily olympijské ideály fair play," uvedli Číňané v prohlášení.

Čínské úřady ve středu podle agentury Nová Čína navíc vyzvaly obě hráčky a šéfa badmintonového týmu, aby se za ostudu, kterou nadělali, veřejně omluvili.

Reklama