Hlavní obsah

Sýkorovou dělí od medaile jediný bod, Emmons končí v malorážce v kvalifikaci

Londýn

Střelkyně Adéla Sýkorová postoupila ze čtvrtého místa z kvalifikace do finále malorážky. Ve finále navíc bude útočit na medaili, neboť od té bronzové ji dělí pouhý bod. Naopak Kateřina Emmons se kvůli pokažené střelbě v kleče mezi nejlepší osmičku nevešla, končí až dvaatřicátá a stříbro z Pekingu neobhájí. Finále začíná ve 13:45 a na Sport.cz ho budete moci sledovat v podrobné on-line reportáži.

Foto: Petr Horník, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons

Článek

Pětadvacetiletá Sýkorová, jež při své olympijské premiéře před čtyřmi lety obsadila 19. místo, zvládla nejlépe prostřední položku vestoje. V ní nasbírala 196 bodů, o bod víc než v úvodní části vleže, a v závěrečné střelbě vkleče pozici ve finálové osmičce uhájila. S celkovým nástřelem 584 byla v kvalifikaci čtvrtá, na třetí Rusku Darju Vdovinovou ztratila bod.

"Je to super. To je pro mě velká náplast," řekla Emmons o postupu Sýkorové. Věřila, že má šanci uspět. "Je to pro ni velký závod, střílela hezky."

Emmons se pořadím postupně propadala. Po skvěle zvládnuté položce vleže, v níž minula jen dvě desítky, přidala vestoje 193 bodů. "Jsem hodně spokojená s ležákem, byl perfektní. Předvedla jsem při něm výbornou práci s větrem. Stoják, to byla pohádka," řekla Emmons, čtvrtá ze vzduchové pušky, v níž obhajovala v Londýně zlato.

Závěrečná střelba vkleče, pět osmiček a výkon 185 bodů, ale pohřbila naděje české reprezentantky na finále. "Klečák mě v životě podržel jenom v Pekingu, jenom jednou. Tady je to o deset bodů míň," uvedla Emmons, která tradičně dlouho čekala a střílela závěr pod tlakem konce časového limitu. "To mi nevadilo, protože vím, že to můžu zvládnout. Některý rány uletěly hodně daleko, ale to se nedá nic dělat."

Celkovým součtem 576 bodů se Emmons nakonec propadla až do čtvrté desítky. "Nejde ani tak o umístění jako o výsledek," řekla. "Je vidět, že nemám nastřílené výsledky v kleče, byla jsem nervózní a někde se to odrazí," prohlásila.

"Má problémy v kleče. Nevypadá to špatně, ale asi nemá stabilitu, jak by to mělo být. Když fouká hodně, pak nemá moc času a to je problém, ale myslím, že odvedla dobrou práci," řekl manžel české střelkyně americký reprezentant Matt Emmons.

Kvalifikaci vyhrála nástřelem 592 bodů Američanka Jamie Lynn Grayová, která o dva body vylepšila olympijský rekord.

Reklama

Související témata: