Hlavní obsah

Pojedu na olympiádu jako Železný, umínil si Svoboda coby kluk

Londýn

Závodně plavat na vrcholné úrovni jako Phelps nemohl, tak se David Svoboda vrhnul na moderní pětiboj. Proč zrovna sport, který není v Česku na vrcholu popularity? Protože už jako kluk byl cílevědomý. Nestačilo mu sportovat jen pro pouhou radost z pohybu. Už jako malý se rozhodl, že pojede na olympijské hry.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Český moderní pětibojař David Svoboda se zlatou medailí.

Článek
Fotogalerie

„Jako malý jsem začal plavat. V bazénu jsem závodil sedm let. Jenže nejsem vhodný somatotyp. Neměl jsem předpoklady být nejlepší na světové úrovni," vzpomíná Svoboda na svoji cestu k disciplíně, v níž v sobotu slavil olympijské zlato.

Nevěděl, co dál. Nicméně měl jasno, že chce sport, jenž figuruje v programu disciplín pod pěti kruhy. „Vždy se mi líbily sporty, které kombinovaly více dovedností," přiznává Svoboda.

O pětiboji se dozvěděl od spolužákovy matky

Ve třinácti letech koketoval s triatlonem. „A přes mamku mého spolužáka z gymnázia jsem se dozvěděl, že existuje moderní pětiboj. Šel jsem se tedy podívat na pražskou Julisku na jeden závod," vybavil si Svoboda.

Proč nezvolil fotbal či hokej, některý ze sportů v rodné zemi mnohem rozšířenějších? „Chtěl jsem se věnovat individuálnímu olympijskému sportu. Jako malý kluk jsem v televizi s obdivem sledoval Honzu Železného, Katku Neumannovou či Martina Doktora. A umínil jsem si, že budu jako Železný. Už jako dítě jsem chtěl jet reprezentovat na olympiádu," přiznává s úsměvem.

Začátky byly úsměvné

Jeho vzpomínky na první pětibojařské vystoupení jsou úsměvné. „Tehdy jsem trénoval půl roku. Fyzicky jsem závod zvládnul, technicky... Asi si každý umí představit, jak jsem všechno uměl po šesti měsících," culí se rodák z Prahy.

„Výborné představení bylo zejména v parkuru. Nastoupil jsem vlastně jen proto, abych mohl posléze absolvovat běh, protože tehdy bylo ještě pořadí disciplín odlišné. Napochodoval jsem s koněm mezi překážky. Nikdy před tím jsem na koni neskákal, jen jezdil. Ale čtyři překážky jsem zvládnul. Nicméně jsem koně vůbec neovládal. Oběhnul jsem s ním čtyři kolečka, sebral se a šel pryč," popisuje.

Fascinuje ho všestrannost pětiboje

Když mu bylo šestnáct, jeho předchůdce Michal Michalík se stal juniorským mistrem světa. „Řekl jsem si, že ho vyhraju taky," vybavuje si Svoboda. A o pět let později skutečně triumf slavil. „Hned následujícím cílem byla olympiáda v Pekingu, další metou pak logicky olympijské vítězství."

Co ho na moderním pětiboji tak fascinuje? „Líbí se mi všestrannost našeho sportu. Většinou nás sice lidé srovnávají s odvětvími, v nichž právě vystupujeme, což ale úplně nejde. Na první pohled není patrné, jak je třeba skloubit technické záležitosti s fyzickými a projevit všeobecné schopnosti. Ale když sledují všechny disciplíny, uvědomí si význam moderního pětiboje."

Reklama