Hlavní obsah

Joshua sesadil Camarelleho a udělal z Britů boxerskou velmoc

Londýn

Britský boxer Anthony Joshua sesadil z olympijského trůnu v nejtěžší váhové kategorii nad 91 kg Itala Roberta Cammarelleho. Pekingský šampión s domácím reprezentantem svedl vyrovnanou bitvu, ale při nerozhodném skóre 18:18 se rozhodčí přiklonili na stranu britského vicemistra světa. Dvojnásobný světový šampión Cammarelle má z olympijského ringu kompletní sbírku, v Aténách byl třetí.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Britský boxer Anthony Joshua se raduje ze zisku zlaté medaile v kategorii nad 91 kilogramů.

Článek

Pořadatelská země se tím stala nejúspěšnější zemí v londýnském ringu, protože jako jediná vybojovala v třinácti soutěžních kategoriích tři tituly. Vedle Joshuy získali zlaté medaile také Luke Campbell (do 56 kg) a při premiéře ženského boxu Nicola Adamsová (do 51 kg).

Po dvou šampiónech mají Ukrajina a velmoc Kuba, naproti tomu pro nejúspěšnější zemi v historii USA skončil turnaj fiaskem. Muži neměli poprvé v historii ani jednu medaili, útěchou byl pouze titul Claressy Shieldsové v nejtěžší ženské kategorii.

Ukrajinskému boxerovi Vasiliji Lomačenkovi se podařilo získat druhou zlatou medaili v druhé váze. Po pekingském triumfu v sedmapadesátce se mistr světa prosadil i v těžší šedesátce a ve finále přesvědčivě vybodoval Korejce Han Sun-čchula 19:9.

Váha do 69 kg skončila na třetích hrách po sobě v moci Kazachstánu. Tentokrát Serik Sapijev deklasoval ve finále 17:9 domácího Freddieho Evanse. Jediné zlato pro Rusko vybojoval exmistr světa Igor Mechoncev v kategorii do 81 kilogramů, v níž po dramatické bitvě porazil až výrokem rozhodčích Adilbeka Nijazimbetova z Kazachstánu.

Druhý kubánský titul přidal osmnáctiletý Robeisy Ramirez v lehké váze do 52 kg. Jeho soupeř Tugstsogt Njambajar nenavázal na pekingský úspěch krajana Badara-Uugana Enkhbata a prohrál 14:17.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Box
Muži:
Do 52 kg:
Finále: Ramirez (Kuba) - Njambajar (Mong.) 17:14.
Konečné pořadí: 1. Ramirez (Kuba), 2. Njambajar (Mong.), 3. Alojan (Rus.) a Conlan (Ir.), 5. Ocasio (Portor.), Latipov (Uzb.), Oubaali (Fr.) a Selby (Brit.).
Do 60 kg:
Finále: Lomačenko (Ukr.) - Han Sun-čchul (Korea) 19:9.
Konečné pořadí: 1. Lomačenko (Ukr.), 2. Han Sun-čol (Korea), 3. Toledo (Kuba) a Petrauskas (Lit.), 5. Verdejo (Portor.), Žajlavov (Kaz.), Valentino (It.) a Gaibnazarov (Uzb.).
Do 69 kg:
Finále: Sapijev (Kaz.) - Evans (Brit.) 17:9.
Konečné pořadí: 1. Sapijev (Kaz.), 2. Evans (Brit.), 3. Šelesťuk (Ukr.) a Zamkovoj (Rus.), 5. Vastine (Fr.), Clayton (Kan.), Spence (USA) a Maestre (Ven.).
Do 81 kg:
Finále: Mechoncev (Rus.) - Nijazimbetov (Kaz.) 15:15, Mechoncev zvítězil rozhodnutím rozhodčích.
Konečné pořadí: 1. Mechoncev (Rus.), 2. Nijazimbetov (Kaz.), 3. Falcao (Braz.) a Gvozdyk (Ukr.), 5. Razulov (Uzb.), La Cruz (Kuba), Rúzbahání (Írán) a Benčabla (Alž.).
Nad 91 kg:
Finále: Joshua (Brit.) - Cammarelle (It.) 18:18, Joshua zvítězil rozhodnutím rozhodčích.
Konečné pořadí: 1. Joshua (Brit.), 2. Cammarelle (It.), 3. Medžidov (Ázerb.) a Dyčko (Kaz.), 5. Kean (Kan.), Čang Č'-lej (Čína), Ardžáví (Mar.) a Omarov (Rus.).

Reklama