Hlavní obsah

Slovensko posílá na OH do Pekingu 56 sportovců

BRATISLAVA

Slovensko bude na olympijských hrách v Pekingu reprezentovat 56 sportovců, o devět méně než v roce 2004 v Aténách. Plénum národního olympijského výboru v sobotu v Bratislavě schválilo složení výpravy, v níž bude proti čtvrtečnímu návrhu výkonného výboru o sedm reprezentantů víc.

Článek

Plénum udělilo výjimky tenistům Daniele Hantuchové a Dominiku Hrbatému, kteří zatím letos neabsolvovali požadované dvě dopingové kontroly. Do nominace zařadilo i pětici, jež splnila výkonnostní kritéria mezinárodních federací, ale nikoli tvrdší limity Slovenského olympijského výboru. V týmu díky tomu jsou i plavec Ľuboš Križko a atleti Miriam Bobková, Peter Horák, Miloslav Konopka a Zuzana Tomas.

Dvojnásobná plavecká medailistka ze Sydney Martina Moravcová bude v Pekingu startovat už na svých pátých olympijských hrách. Čtvrtou účast pod pěti kruhy si připíšou střelec Jozef Gönci a vodní slalomáři Michal Martikán s Elenou Kaliskou. Obhájkyně zlata z Atén by měla při slavnostním zahájení her nést slovenskou vlajku.

Třiadvacítka jede na olympiádu poprvé

V týmu jsou i další medailoví aspiranti - dvojnásobní olympijští vítězové ve vodním slalomu Peter a Pavol Hochschornerovi, kladivářka Martina Hrašnová, trojskokan Dmitrij Važukevič nebo zápasník David Musužbes, který na hrách v roce 2000 získal zlato ještě jako reprezentant Ruska. Třiadvacet slovenských sportovců jede na olympiádu poprvé.

Nejpočetnější zastoupení ve výpravě mají atleti, kterých je 17, po sedmi reprezentantech vyšlou do Číny rychlostní kanoisté a sportovní střelci. V kolektivních sportech naopak Slováci soutěžit nebudou.

"Výprava bude dosud nejmenší v historii letních olympiád," uvedl na tiskové konferenci prezident SOV František Chmelár. Ten předpokládá, že by Slovensko mohlo v Pekingu získat sedm až osm medailí a dosáhnout tak lepšího výsledku než na minulých OH, kdy se výprava vrátila z Atén s šesti cennými kovy. "Počítáme, že bychom mohli být úspěšnější než v Aténách, neboť kvalita olympijské výpravy je nepochybně vyšší," řekl Chmelár.

Olympijská nominace Slovenska:
Atletika (17): Miloš Bátovský (chůze na 50 km), Miriam Bobková (100 m př.), Milan Haborák (koule), Peter Horák (výška), Martina Hrašnová (kladivo), Libor Charfreitag (kladivo), Lucia Klocová (800 m), Miloslav Konopka (kladivo), Peter Korčok (chůze na 50 km), Zuzana Malíková (chůze na 20 km), Jozef Repčík (800 m), Zuzana Tomas (maraton), Matej Tóth (chůze na 20 km), Dmitrij Važukevič (trojskok), Dana Velďáková (trojskok), Jana Velďáková (dálka), Kazimír Verkin (chůze na 50 km).
Badminton (1): Eva Sládeková.
Jachting (1): Patrik Pollák (windsurfing RS:X).
Judo (1): Zoltán Pálkovács (do 100 kg).
Plavání (3): Ľuboš Križko (100 m znak), Martina Moravcová (100 m mot., 50 a 100 m v. zp.), Denisa Smolenová (200 m mot.).
Rychlostní kanoistika (7): Ivana Kmeťová, Martina Kohlová (obě K2), Marián Ostrčil (C1), Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Juraj Tarr, Erik Vlček (všichni K4).
Silniční cyklistika (3): Roman Broniš (závod s hromadným startem), Matej Jurčo (závod s hromadným startem, časovka), Ján Valach (závod s hromadným startem).
Sportovní gymnastika (1): Ivana Kováčová.
Sportovní střelba (7): Danka Barteková (skeet), Mário Filipovič (trap), Jozef Gönci (vzduchová puška, libovolná malorážka), Pavol Kopp (libovolná pistole, vzduchová pistole), Daniela Pešková (vzduchová puška, sportovní puška), Zuzana Štefečeková (trap), Erik Varga (trap).
Stolní tenis (1): Eva Ódorová.
Tenis (4): Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Dominik Hrbatý, Janette Husárová.
Triatlon (1): Pavel Šimko.
Vodní slalom (5): Peter Cibák (K1), Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner (oba C2), Elena Kaliská (K1), Michal Martikán (C1).
Vzpírání (2): Ondrej Kutlík (do 85 kg), Martin Tešovič (do 105 kg).
Zápas (2): Attila Bátky (řecko-římský, do 84 kg), David Musužbes (volný styl, do 120 kg).

Reklama