Hlavní obsah

Fredericks střídá Bubku v čele komise sportovců MOV

PEKING

Bývalý namibijský sprinter Frankie Fredericks bude novým předsedou komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru, jejímž členem je i světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný. Na úvod 120. zasedání MOV bylo oznámeno, že někdejší mistr světa v běhu na 200 metrů a držitel čtyř stříbrných olympijských medailí vystřídá ve funkci Sergeje Bubku. Legendární ukrajinský tyčkař vedl komisi sportovců osm let.

Článek

Čtyřicetiletý Fredericks byl do komise zvolen stejně jako Železný během minulých her v Aténách. V současnosti se podílí na koordinaci příprav olympiády v Londýně a prvních olympijských her mládeže, které bude hostit za dva roky Singapur.

V úterý jsou na programu volby do patnáctičlenného výkonného výboru MOV. Očekává se mimo jiné, že zástupcem zimních sportů bude místo šéfa bruslařské unie Itala Ottavia Cinquanty zvolen šéf světového hokeje Švýcar Rene Fasel.

Předseda MOV Jacques Rogge v zahajovacím proslovu označil nadcházející hry za milník pro olympijské hnutí. "Zažijeme úžasné hry," uvedl belgický funkcionář. Pořádající Číně podle něj zanechá olympiáda skvělé dědictví. "Její ohromný potenciál spatří celý svět," prohlásil Rogge.

Zmínil se o tom, že 45 procent účastníků pekingských her tvoří ženy, což je dosud nejvíce v historii. Na olympiádě v Aténách startovalo přes 10 000 sportovců, z nichž bylo 40,7 procenta žen.

Reklama