Hlavní obsah

Rusko se ohradilo proti obvinění z organizovaného dopingu

PEKING

Rusko se ohradilo proti obvinění z organizovaného dopingu. Z něj je ruský sport podezřelý poté, co několik reprezentantů přišlo krátce před začátkem olympiády kvůli užívání zakázaných látek o účast na hrách v Pekingu.

Článek

O možnosti organizovaného dopingu v ruském sportu v úterý v Pekingu hovořil šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist. "Je podivné, že nás obvinili z organizovaného dopingu. To, co se stalo, je nepříjemné, ale na taková obvinění je příliš brzy," řekl ve středu agentuře Reuters mluvčí ruského olympijského výboru Gennadij Švec.

"Když v Americe vypukla aféra kolem laboratoře BALCO, bylo to smutné, ale nikdo neřekl, že všichni američtí sportovci dopují," připomněl kauzu, do které byli zapleteni špičkoví atleti včetně Marion Jonesové či Tima Montgomeryho.

Podle Švece se dalo nepříjemné situaci zabránit, protože o výsledcích testů se prý vědělo již několik měsíců. Rozhodnutí suspendovat sportovce těsně před hrami tak údajně mělo ruskému týmu záměrně ztížit pozici na hrách.

Švec: Načasování nám má zkomplikovat život

"Nikdo neomlouvá dopující sportovce. Ale výsledky byly známé už dávno," uvedl. "Mám takový pocit že tresty záměrně oznámili až těsně před hrami, aby nám zkomplikovali život," dodal Švec.

Posledními ruskými dopingovými hříšníky byli chodci Vladimir Kanajkin a Valerij Borčin, kteří měli pozitivní testy na EPO. V minulém týdnu pak bylo vedením mezinárodní atletické federace IAAF suspendováno sedm atletek.

Mezi nimi byly i dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová, halová světová šampionka a rekordmanka Jelena Sobolevová, držitelka letošních nejrychlejších časů na 800 a 1500 metrů, a také mistryně Evropy v hodu diskem, stříbrná z MS a vedoucí žena letošních světových tabulek Darja Piščalnikovová.

Zastavenou činnost mají i bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová a další špičková běžkyně Julija Fomenková. Závodit nesmějí také Světlana Čerkasovová a Olga Jegorovová, které v nominaci pro Peking nefigurovaly.

K dopingovým hříšníkům se navíc přidal i Vladimir Gusev, kterého z týmu vyřadil ruský cyklistický svaz. Gusev sice neměl pozitivní dopingový nález, před dvěma týdny byl však propuštěn stájí Astana, protože při interních antidopingových testech měl abnormální hodnoty.

Reklama

Související témata: