Hlavní obsah

Phelps začal útok na osm zlatých medailí olympijským rekordem

PEKING

Americký plavec Michael Phelps zahájil svůj útok na osm zlatých medailí z Pekingu olympijským rekordem v sobotní rozplavbě na 400 metrů polohový závod. Časem 4:07,82 minuty vylepšil svůj vlastní čas z Atén o 44 setin sekundy.

Článek

Phelps tak postoupil do nedělního finále suverénně nejrychlejším časem. Ještě v polovině trati dokonce útočil na svůj červnový světový rekord z americké olympijské kvalifikace, pak ale zpomalil a šetřil síly. Druhý za ním v rozplavbách skončil bývalý mistr světa László Cseh z Maďarska, který ztratil bezmála půldruhé sekundy.

Jiří Jedlička atakoval na prsařské stovce vlastní český rekord z letošního března, časem 1:01,56 za ním zaostal o desetinu sekundy. Stačilo mu to však jen na 29. místo, k postupu do semifinále z šestnácté pozice bylo třeba zaplavat 1:00,71.

Květoslav Svoboda skončil na kraulové čtyřstovce časem 3:56,54 na 33. místě, ho od jeho národního rekordu dělilo šest sekund a od postupu do finále dokonce propastných dvanáct vteřin. V sobotních rozplavbách se představí ještě Jiří Jedlička na prsařské stovce.

Reklama