Hlavní obsah

Brazilské volejbalistky poprvé triumfovaly na olympiádě

PEKING

Brazilské volejbalistky se poprvé v historii staly olympijskými šampiónkami. V sobotním finále v Pekingu porazily 3:1 na sety reprezentantky Spojených států amerických.

Článek

Jihoameričanky se dostaly poprvé do finále, na posledních čtyřech olympiádách vždy vypadly v semifinále. V Pekingu procházely turnajem bez ztráty setu a ve velkém stylu vstoupily i do finálového duelu.

V prvním setu po vyrovnaném úvodu odskočily do vedení 15:10, k čemuž jim pomohla především lepší obrana. Americké volejbalistky nebyly schopny se proti Brazilkám prosadit na síti a nedařilo se jim ani zachytit jejich útoky v poli. Úvodní sadu prohrály hladce 15:25.

Ve druhém setu však volejbalistky USA zpřesnily hru v útoku a Brazilky pod tlakem začaly chybovat. Američanky se dostaly do vedení 10:4, a i když se pak hra vyrovnala, šestibodový náskok už nepustily a vyhrály 25:18.

Rovněž třetí set měl jednoznačný průběh, tentokrát mu vládly brazilské bloky a smeče. Svěřenkyně čínské trenérky Lang Pching se v útoku znovu trápily a uhrály jen třináct bodů.

Pouze čtvrtý finálový set měl vyrovnaný průběh. Na obou stranách byla k vidění obětavost v poli i razantní útoky a do koncovky se šlo za stavu 20:20. Pak však znovu úřadovaly brazilské bloky, a když se k tomu přidal zkažený servis Američanek v koncovce, podařilo se Brazilkám výhrou 25:21 ukončit zápas.

Vítězky letošní Grand Prix tak poprvé získaly zlaté medaile z velké mezinárodní akce, naopak Američankám se nepodařilo vylepšit olympijské stříbro z her v Los Angeles v roce 1984.

BASKETBAL - finále:
Brazílie - USA 3:1 (15, -18, 13, 21)
Rozhodčí: Menghini (It.), Sokullu (Tur.). Čas: 104 min. Diváci: 13.000.
Brazílie: Pequenová, Oliveiraová, Souzaová, Steinbrecherová, Claudinová, Castrová, libero De Oliveiraová - Carvalhová, Gonzagaová, V. Menezesová, T. Menezesová.
USA: Ah Mowová-Santosová, Glassová, Scottová-Arrudaová, Haneefová-Parková, Tomová, Bownová, libero Davisová - Bergová, Willoughbyová, Sykorová, Nnamaniová.
Konečné pořadí: 1. Brazílie, 2. USA, 3. Čína, 4. Kuba, 5. Itálie, Japonsko, Rusko a Srbsko.

Reklama

Související témata: