Hlavní obsah

Čínská internetová komunita se snaží zlaté střelkyni najít tátu

PEKING

Do celonárodního pátrání se pustila čínská internetová komunita, která vyhlásila akci: Hledá se táta. Komu? Zlaté medailistce Kuo Wen-ťün, která na pekingských olympijských hrách vyhrála soutěž ve vzduchové pistoli a vzápětí pohnula celý národ příběhem o tom, jak ji před lety opustil vlastní otec a nechal ji v péči jejího trenéra, napsal čínský list The China Daily.

Článek

Čínská střelkyně se odloučením od otce natolik trápí, že v loňském roce střeleckou kariéru téměř opustila. Trenér Chuang Jen-chua ji u střílení udržel jen tím, že jí opakoval, jak rozčarovaný by z jejího kroku její otec byl a že "vyhrát zlatou olympijskou medaili bude mnohem lepší než jakékoli vyhlašování pátrání po pohřešované osobě".

Rodiče Kuo Wen-ťün se rozvedli krátce poté, co se dívka narodila ve městě Si-an v provincii Šan-si. Vychovával ji otec a ten ji také přivedl ke sportovní střelbě, když jí bylo 14 let. Jedné noci v dubnu 1999 ji ale beze slova rozloučení opustil, právě když byla na závodech v jiné provincii. Nechal jen vzkaz trenérovi, aby se o dceru staral jako o vlastní a pomohl jí, aby jednou byla nejlepší.

Frustrace z opuštění byla tak silná, že Kuo několikrát přestala trénovat a opakovaně zvažovala, že sportovní střelby zanechá - a to i v době, kdy se probojovala do národního týmu. Přestože vozila medaile ze závodů včetně zlata a stříbra z Asijských her v roce 2006 v Dauhá, chtěla v loňském roce znovu přestat. Nakonec se nechala trenérem přesvědčit. "Vyhraju na olympiádě, táta mě uvidí a bude hrdý," řekla mu.

V neděli se její předpověď o olympijském úspěchu vyplnila, ovšem s hořkou příchutí vědomí, že otec nebyl s ní, aby sdílel její triumf. Možná se jí ale splní i sen o shledání s otcem. Do pátrání po pohřešovaném muži se pustila čínská internetová komunita, která je největší na světě a hledání se už nyní věnují desetitisíce internetových stránek.

Reklama