Hlavní obsah

V přepočtu na počet obyvatel mají nejvíc medailí Slováci

PEKING

Nejproduktivnější olympijskou zemí je zatím na hrách v Pekingu Slovensko. Pokud se totiž rozpočítají tři slovenské zlaté a jedna stříbrná medaile na počet obyvatel, v tomto pořadí "produktivity" vedou. Česká republika by podle tohoto přepočtu byla aktuálně pátá. Všechna tři dosavadní zlata vybojovali pro Slovensko vodní slalomáři, Česku zase oba triumfy zajistili sportovní střelci.

Článek

Slováků je podle posledního sčítání obyvatel 5,4 miliónu, přesto už na olympiádě v první třetině z více než tří set disciplín triumfovali třikrát. To znamená, že na Slovensku stačí na jedno zlato 1,8 miliónu obyvatel. Kdyby měla být stejně produktivní více než miliardová Čína, musela by jich mít 734. Místo toho jich mají Číňané "jen" 23.

V přepočtu na obyvatele nebodují ani další lídři klasického medailového pořadí. Američanů je přes 300 miliónů, zlatých mají ale "jen" 14, lepší než Slovensko není ani jinak velmi výkonný systém německého sportu. Německu totiž při 82 miliónech obyvatel a osmi zlatých patří až jedenáctá příčka. Produktivnější je s 10,5 miliónu lidí i Česká republika, před niž se vměstnali ještě Gruzínci, Mongolové a Australané.

Reklama

Související témata: