Hlavní obsah

Pech sahá po vítězství na Barum rallye i obhajobě titulu

ZLÍN

Václav Pech s Fordem Focus WRC je po čtrnácti rychlostních zkouškách zcela nečekaně v čele 33. ročníku Barum rallye, která se jede ve Zlíně jako součást mistrovství Evropy s nejvyšším koeficientem 20. Až za jeho zády jsou Belgičan Thiry a Portugalec Campos, největší kandidáti na titul evropských šampiónů.

Foto: Zdeněk Sluka pro PRÁVO

Ford Focus WRC Václava Pecha

Článek

Václav Pech, úřadující český šampión, se do čela dostal zejména díky trpělivosti. Neriskuje, jede rychle, ale přitom se snaží jet maximálně čistě. "Jsem náramně spokojený. Je to hrozně těžké. Místy to hodně klouzalo, ale zvládli jsme to. Budeme se snažit bojovat, ale rozhodně nemíním nic lámat přes koleno, abych neudělal chybu," usmíval se Pech v cíli druhé etapy.

Pokud Pech vedení udrží, bude bez ohledu na výsledky dalších soutěží jistým mistrem České republiky a obhájí tak loňský titul.Do čela mu pomohly i problémy soupeřů. Belgičan Thiry měl problém s motorem, při posledním servisu o dvě minuty překročil povolený limit, dostal penalizaci dvě minuty a ještě na dvanácté rychlostní zkoušce výrazně ztratil.

Trable se nevyhnuly ani portugalskému sympaťákovi Migueli Camposovi. Na jedenácté erzetě nedobrovolně opustil trať a poškodil pravou stranu svého Peugeotu WRC 206. "Vylétl jsem v zatáčce. Ztratil jsem přes minutu," posteskl si Campos. Hned na dalším měřeném úseku pak nedobrzdil v retardéru. "Prorazil jsem bariéru z pneumatik. Další drahocenný čas jsem promarnil," láteřil při dojezdu.

Kresta skončil po nehodě

V soutěži už nepokračuje jeden z největších adeptů na vítězství Roman Kresta s Peugeotem WRC 206 z francouzské stáje Bozian racing. Poté, co v pátek při průjezdu retardéru nedobrzdil a poškodil při havárii přední část vozu, zahájil v sobotu stíhací jízdu. Jel velmi dravě a snížil ztrátu. Jenže na deváté rychlostní zkoušce to s jízdou na hranici rizika přehnal a udělal kotrmelec, nicméně dopadl na kola a ihned pokračoval dál. Proto ztratil jen šestnáct vteřin.

Pokračoval v soutěži, byť mu chyběl přední nárazník, zadní křídlo a výplň zadních dveří, desátou rychlostní zkoušku dokonce vyhrál. V jedenácté se však projevila porucha na chladiči v důsledku předchozího karambolu a Kresta musel odstoupit. V centru soutěže už se nezdržoval a okamžitě opustil servisní zónu.

Kopeckého trápí střevní potíže, ale jede fantasticky

Velmi dobře se drží Jan Kopecký se Škodou Octavií WRC Evo III. Přestože v letošním roce dojel v rámci domácího mistrovství jen Bohemia rallye, přitom zaostal výrazně za nejlepšími kvůli technickým problémům. Posléze se představil v dobrém světle na soutěžích MS v Německu a Finsku a formu přenesl i do Zlína. Drží se na fantastickém čtvrtém místě, s minimálním odstupem na druhého Thiryho. Přitom ho trápí střevní potíže.

"Před startem jsem musel rychle na záchod, protože se mi nějak přitížilo. Něco jsem měl se žaludkem. Musím si dávat pozor na to, co jíst," prohlásil Kopecký, ale po dvanácté erzetě už se smál: "Dal jsem si chleba se sekanou a zapil to horkou čokoládou. Snad už to bude v pohodě."

Z favoritů kromě Kresty vypadl už v pátek po havárii Trněný (Škoda Octavia WRC), bratři Štěpán a Tomáš Vojtěchové s Peugeoty WRC 206, Poláci Janusz Kulig s Toyotou Corollou WRC a Leszek Kuzaj se Subaru Impreza WRC a Rus Jevgenij Vasin s Peugeotem WRC 206. Soutěž pokračuje zítra šesti rychlostními zkouškami, vítěz bude korunován v 15 hodin.

Výsledky po 14. rychlostní zkoušce:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:57:01,5 hod., 2. Thiry, Fortin (Bel./Peugeot 206 WRC) 1:03,8, 3. Campos, Magalhaes (Port./Peugeot 206 WRC) 1:13,5, 4. Kopecký, Schovánek (Škoda Octavia WRC) 1:33,6, 5. Cserhalmi, J. Palivec (SR/Ford Focus WRC) 3:47,7.

Reklama

Související témata: