Hlavní obsah

Buggyra nejrychlejším truckem světa!

DUBAJ

Tým Buggyra po více než sedmiměsíčních přípravách na překonání světového rekordu v maximální rychlosti dosažené tahačem slaví úspěch. Postaral se o něj David Vršecký, který na dálničním okruhu v Dubaji vytlačil z trucku o váze kolem pěti tun 281,723 km/h!

Foto: Buggyra

Více než pětitunový speciál s motorem, jehož výkon se blíží 2000 koňských sil.

Článek

Týmu Martina Koloce se sice nepodařilo překonat vysněnou hranici 302 km/h, i tak byl ale starý rekord překonán o 25 km/h. Stáj se o prolomení třísetkilometrové hranice už pokoušet nebude, vůz se totiž dalším pokusu domácího pilota Mohhammeda Sulajema porouchal a jeho oprava již není možná.

Vršecký suverénně překonal dosavadní rekord Američana G.E. Eystona, který vládl žebříčku s rychlostí 256 km/h. ČTK to potvrdili časoměřiči Vladimír Nývlt a Radomír Navrátil, kteří překonání rekordu zaznamenávali pro Mezinárodní automobilovou federaci, jež ho následně písemně potvrdí.

Rychlejší hned v prvním testu

Vršecký hned prvním testu dokázal buggyru rozjet rychlostí přes 260 km/h a největší tíha odpovědnosti z něj spadla. Při prvním oficiálním měření pak přidal dalších dvacet kilometrů, při druhém znovu zrychlil. Výsledná hodnota pak byla vypočtena z průměrné rychlosti, kterou během obou kilometrových úseků dosáhl. Aby byl rekord uznán, musely se obě jízdy uskutečnit v rozmezí šedesáti minut.

Vršecký byl po dojezdu do závodního depa, které bylo postaveno provizorně přímo na okraji písečných dun, z předvedeného výkonu psychicky unavený, ale šťastný. "Hned při testu jsem zjistil, že to půjde dobře. Ani jsem nemusel moc akcelerovat, rychlost jsem držel bez větších potíží," popsal těch zhruba dvanáct sekund, během nichž se přehnal přes měřený kilometrový úsek.

Během jízdy mu prý dělal problém akorát obrovský hluk v kabině. "Měl jsem přilbu i sluchátka, ale po těch ránách teď mám pocit, že se mi hlava rozpadne. Navíc tam bylo obrovské vedro, a tak jsem se hlavně těšil na chvíli, až mi konečně otevřou dveře," prozradil po vysednutí potem promočený závodník, na co se těšil ze všeho nejvíc.

Reklama

Související témata: