Hlavní obsah

Enge poprvé dokončil závod IRL, byl 19. ve Fort Worthu

FORT WORTH (USA)

Český pilot Tomáš Enge poprvé dokončil závod americké automobilové série Indy Racing League, na oválu v texaském Fort Worthu ale ztratil na vítěze šest kol a dojel devatenáctý. Vyhrál Jihoafričan Tomas Scheckter, syn bývalého mistra světa formule jedna a Engeho týmový kolega ze stáje Panther Racing.

Článek

Scheckter dominoval i ve čtvrteční kvalifikaci. Enge, jezdec se zkušenostmi z formule jedna, v ní obsadil druhé místo, což byl jeho nejlepší výsledek. Navázal na něj nejlepšími časy v obou pátečních trénincích i nejrychlejším kolem závodu, jenže ani šesté klání sedmnáctidílné série se mu nakonec nevydařilo podle představ.

Zpočátku se Enge bez problémů držel ve vedoucí skupině, v 46. kole ale musel kvůli problémům s elektronikou zpomalit. Do boxů musel být jeho vůz nakonec dotažen, a třebaže se mechanikům podařilo potíže odstranit, český pilot se na trať vrátil se ztrátou šesti kol.

Problémy s elektronikou

"Jsem hodně zklamaný, s elektronikou jsme měli velký problém. Ale vím, že máme dobrý vůz, silný motor od Chevroletu a vím, že všechno bude v pořádku," řekl Enge na své internetové stránce. "Když jsem se vrátil na trať, dokázal jsem předjíždět jiné jezdce a jet stejným tempem jako lídři, takže s tím jsem spokojený. Že Tomas dokázal vyhrát závod, je skvělé pro celý tým," dodal český jezdec.

V průběžném pořadí stále vede vítěz předchozího slavného závodu 500 mil Indianapolis Brit Dan Wheldon, který v sobotu v Texasu dojel šestý. Jen o půl sekundy za vítězným Scheckterem, který vyhrál poprvé od roku 2002, skončil po dvou stovkách kol na druhém místě Američan Sam Hornish, třetí byl obhájce titulu v IRL Tony Kanaan z Brazílie.

Jediná žena v seriálu Danica Patricková, která v Indianapolisu dlouho útočila na vítězství, obsadila před 100 tisíci diváků ve Fort Worthu třináctou pozici.

Výsledky:
1. Scheckter (JAR), 2. Hornish (USA), 3. Kanaan (Braz.), 4. Sharp (USA), 5. Castroneves (Braz.), 6. Wheldon (Brit.), ...19. Enge (ČR).
Průběžné pořadí (po 6 závodech):
1. Wheldon 262 bodů, 2. Kanaan 197, 3. Hornish 186, ...21. Enge 74.

Reklama

Související témata: