Hlavní obsah

Enge v závodu A1 Grand Prix v Austrálii nebodoval

SYDNEY

Tomáš Enge v šestém podniku formulového seriálu A1 Grand Prix v Sydney nebodoval. Český pilot v dešti na okruhu Eastern Creek nenavázal na slibné kvalifikační vystoupení, ve sprintu dojel osmnáctý a v hlavním závodu patnáctý. Sprint začal ještě na suché trati, temné mraky ale věštily déšť. Enge byl na roštu čtrnáctý a po startu nebyl daleko od první desítky. Nicméně v sedmém kole začalo pršet, Enge vůz obtížně ovládal a i po přezutí na mokré pneumatiky bylo jasné, že na body už nedosáhne.

Článek

Na startu hlavního závodu pak Enge stál po technických potížích soupeřů dokonce na šesté pozici, hned po vyjetí se však ve vodní cloně o několik míst propadl. Poté opět spíš bojoval s přilnavostí zadních kol, navíc komisaři udělili české stáji penalizaci v podobě povinného průjezdu boxy za nesprávné postavení na startu.

V průběžném pořadí šampionátu je český tým s deseti body na 16. místě. Závody v Sydney vyhráli Francouz Loic Duval a Jihoafričan Adrian Zaugg, celkově vede tým Nového Zélandu.

"Vůz se strašně obtížně řídil, hlavně v rychlých zatáčkách," prohlásil Enge na internetových stránkách soutěže. "Na roštu (hlavního závodu) jsem malinko uhnul z řady vozů, abych aspoň trochu viděl. Dostali jsme za to penalizaci, ačkoliv nám to nepřineslo žádnou výhodu. Nebyl to však jediný problém. Zadní pneumatiky vůbec nefungovaly, mezi první a druhou sadou byl rozdíl čtyři sekundy na kolo," postěžoval si český jezdec.

Další závod A1 Grand Prix se pojde 24. února v jihoafrickém Durbanu.

Výsledky:
Sprint: 1. Duval (Fr.) 20:18,536, 2. Reid (N. Zél.) -9,198, 3. Wickens (Kan.) -11,016, ...18. Enge (ČR) -1:03,033.
Hlavní závod: 1. Zaugg (JAR) 1:12:00,930, 2. Jani (Švýc.) -19,560, 3. Kerr (Brit.) -25,194, ...15. Enge -1 kolo.
Průběžné pořadí (po 12 z 20 závodů): 1. Nový Zéland 96 b., 2. Francie 96, 3. Švýcarsko 93, ...16. Česko 10.

Reklama

Související témata: