Hlavní obsah

Formule 1 jde do finále!

PRAHA/SUZUKA

Jen shoda nešťastných náhod může podle většiny odborníků připravit pilota stáje Ferrari Michaela Schumachera o zisk dalšího titulu mistra světa. Podle všeho propuknou po nedělní Velké ceně Japonska na okruhu v Suzuce bouřlivé oslavy na počest historicky prvního jezdce se šesti výhrami v seriálu na kontě.

Foto: Hoch Zwei

Jezdci na tiskové konferenci. Dole sedící Kimi Räikkönen (vlevo) a Michael Schumacher, nahoře Heinz-Harald Frentzen (vlevo) a Jenson Button.

Článek
Fotogalerie

Schumacherovi stojí v cestě za rekordem vedle nevyzpytatelného štěstí již jen Fin Kimi Räikkönen ze stáje McLaren. Ten v současném pořadí jezdců ztrácí na německého pilota 9 bodů a jeho jedinou nadějí je závod vyhrát a doufat, že Schumacher na body nedosáhne.

Napjatější je situace v boji o Pohár konstruktérů. Loňský vítěz, stáj Ferrari, opět vede, druhý Williams však ztrácí jen tři body.

Dopředu neslaví

I když Finovo vítězství v šampionátu by byl šokem, Schumacher nechce nic podcenit. "Nemohu si to užívat, musím jet naplno. Výsledek se nedá v žádném sportu odhadnout, bylo by špatné oslavovat předem," upozornil Němec, jenž se dělí s pěti tituly o první místo v historické listině s Argentincem Juanem Manuelem Fangiem.

Schumacher může v konečném hodnocení triumfovat, i když nedojede či nebude bodovat, pokud Räikkönen nezvítězí. Německý favorit však má okruh v Suzuce v oblibě, což dokazuje jeho pět vítězství na tamní trati a sedm prvních míst na startu. "Zatím nic není jisté," odmítl předčasné oslavy. Chce jet naplno, aby pomohl Ferrari získat rekordní pátý titul v řadě. "Chceme získat pro tým oba tituly. To je náš cíl," zdůraznil starší z bratrů Schumacherových.

Příjemné vzpomínky

Räikkönen startoval v Japonsku poprvé loni a dojel třetí, v kvalifikaci byl o jedno místo horší. Může jet pouze na sebe, jeho tým McLaren zůstane v konečném hodnocení třetí. "Nemám tady co ztratit," prohlásil v týdnu v Japonsku. "Vím, co musím udělat a hodlám se soustředit pouze na vítězství. Ale je mi jasné, že Ferrari udělá všechno pro to, aby Michaelovi k titulu pomohli," je si vědom, že nemá velkou šanci. "Každopádně to bude vzrušující závod. Musíme si na jeho rozuzlení počkat," dodal.

Pro Ferrari se může stát Suzuka opět nejoblíbenějším okruhem, neboť Schumacher na něm v roce 2000 získal pro Ferrari první titul po jednadvaceti letech. "Tehdy to byl jeden z nejhezčích momentů v mé kariéře," vzpomínal Němec. "Když jsem projel cílem, vtiskla se ta chvíle navždy do mé paměti. Tento okruh nám vždy seděl a dařilo se nám tady," dodal Schumacher.

Velká cena Japonska odstartuje 12. října v 7:30 SELČ, v přímém přenosu vysílá TV Prima.

Stav MS (po 15 ze 16 závodů)
Poř.Jezdec (stáj)Body
1.M. Schumacher (Ferrari)92
2.Räikkönen (McLaren)83
3.Montoya (Williams)82
4.R. Schumacher (Williams)58
5.Alonso (Renault)55
5.Barrichello (Ferrari)55
7.Coulthard (McLaren)45
8.Trulli (Renault)29
Pohár konstruktérů
Poř.StájBody
1.Ferrari147
2.Williams144
3.McLaren128
4.Renault84
5.Sauber19
6.BAR18

Reklama

Související témata: