Hlavní obsah

Salaquarda v Silverstonu dvakrát bodoval, jeho otce vykázali

SILVERSTONE

Český pilot Filip Salaquarda má za sebou nejvydařenější víkend v seriálu formule Renault. V Silverstonu bodoval v obou závodech díky pátému a čtvrtému místu a celkově si upevnil dvanáctou pozici.

Foto: BPA/Jeroen Vermeeren

Filip Salaquarda (vlevo) a Erik Janiš

Článek

V Anglii bylo velmi rušno kolem jeho otce i celého týmu ISR, jehož je Igor Salaquarda majitelem. Salaquarda starší se podle serveru Autosport.com po první kvalifikaci dostal do hádky s úřadujícím vítězem seriálu Italem Danielem Zampierim, za kterou byli oba potrestáni. Navíc vítěz sobotního závodu a další člen týmu ISR Esteban Guerrieri z Argentiny byl na popud jednoho ze soupeřů dodatečně diskvalifikován kvůli porušení technických předpisů.

Vítězství tak spadlo do klína francouzskému jezdci Jeanu-Érikovi Vergnemu, který vyhrál poprvé v kariéře. Posunem ze šesté pozice na pátou profitoval z diskvalifikace týmového kolegy i Salaquarda. O den později už Guerrierimu vítězství v dalším závodě zůstalo.

Igor Salaquarda byl vykázán ze slavného britského okruhu pro zbytek víkendu a dostal pokutu 2000 eur (zhruba 50.000 korun). Zampieri, který se zlobil na českého jezdce, že ho blokoval v jeho rychlém kvalifikačním kole, v sobotu nesměl na start. Druhého závodu už se člen stáje Pons Racing zúčastnil a skončil šestý.

V kvalifikaci Zampieri obsadil až 20. místo a dával to za vinu Salaquardovi, za kterým pak přišel do boxu. Šéf českého týmu se ho snažil vyhodit a výsledkem byl postih pro oba.

"Nechci o tom mluvit, ale přítomní závodní komisaři podpořili moji verzi toho, jak se to stalo," uvedl Zampieri, který je v průběžném pořadí devátý.

Salaquarda má za sebou bodově nejúspěšnější víkend, jeho nejlepším výsledkem ale zůstala dvě třetí místa z Brna a Magny Cours. Poslední šanci na vylepšení bude mít o druhém říjnovém víkendu na okruhu Catalunya.

Závod seriálu formule Renault v Silverstonu (Británie):
Sobota (po diskvalifikaci původně vítězného Guerrieriho): 1. Vergne (Fr.) 45:57,394, 2. Costa (Šp.) -10,289, 3. Coletti (Mon.) -18,006, ...5. Salaquarda -20,632, Charouz (oba ČR) nestartoval.
Neděle: 1. Guerrieri (Arg.) 46:02,792, 2. Ricciardo (Austr.) -0,575, 3. Vergne -7,589, 4. Salaquarda -13,357, Charouz nestartoval.
Průběžné pořadí: 1. Aljošin (Rus.) 116, 2. Ricciardo 113, 3. Guerrieri 100, ...12. Salaquarda 41.

Reklama