Hlavní obsah

Webbera doplnil v Jaguaru Klien

BARCELONA

Australan Mark Webber má konečně parťáka v týmu formule 1 Jaguar. Stáj v úterý uzavřela roční smlouvu s teprve dvacetiletým Rakušanem Christianem Klienem, který tak nahradí dosavadní dvojku Justina Wilsona z Velké Británie. "Skrývá v sobě obrovský talent," zní na adresu Kliena v Jaguaru.

Foto: ČTK/EPA

Marka Webbera doplnil v týmu Jaguar Rakušan Christian Klien.

Článek

Rakušan se v úterý připojil k týmu v rámci testování na okruhu v Barceloně a ještě týž den stáj informovala o jeho angažmá pro příští sezónu. Vítěz německého šampionátu formule Renault v roce 2002 se v monopostu formule 1 svezl poprvé minulý týden při testech ve Valencii, vedení stáje však nepřipouští žádné pochybnosti a srší optimismem.

"Je neuvěřitelné, s jakým klidem ovládal vůz, ačkoliv v něm seděl poprvé," neskrýval nadšení šéf Jaguaru David Pitchforth. "Je nad slunce jasné, že v sobě skrývá obrovský potenciál. Narazili jsme na mimořádný talent. Na to, jak je mladý, se chová naprosto profesionálně. Naše rozhodování netrvalo dlouho," dodal Pitchforth.

"Jsem nejšťastnější člověk na Zemi," jásal po oznámení o podepsaném kontraktu Klien. "Léta jsem na sobě tvrdě pracoval, ale je mi jasné, že skutečně tvrdá práce mě teprve čeká," upozornil rakouský mladík, který při svém letošním debutu v evropské sérii formule 3 skončil druhý za Australanem Briscoem.

Jaguar se původně nechtěl Wilsona úplně zbavit a počítal s ním na pozici jezdce, který podle nových regulí pro příští sezónu bude v pátek před Velkou cenou testovat na okruhu se třetím vozem. Jenže nové pravidlo současně upravuje, že do kokpitu třetího monopostu se nesmějí posadit piloti, kteří v předešlých dvou letech odjeli v šampionátu víc než šest závodů.

Wilson do Minardi?

Záhy poté, co tým financovaný automobilkou Ford oznámil ukončení spolupráce s Wilsonem, projevila zájem o britského pilota stáj Minardi. V té Wilson vstoupil do uplynulé sezóny, než na posledních pět závodů nahradil v Jaguaru Brazilce Pizzoniu.

"Zatím nemohu sdělit nic konkrétního, ale pevně věřím, že Justinovy dny ve formuli 1 nejsou sečteny," řekl šéf Minardi Paul Stoddart s tím, že jedná s týmem Jaguar. "Doufám, že se k nám opět vrátí. Naše spolupráce v minulé sezóně byla bez chyby," řekl Stoddart.

Wilson aktivitu Minardi uvítal. "Odchod z Jaguaru mě samozřejmě mrzí, ale nedá se nic dělat. O to raději bych se vrátil k týmu Minardi, chtěl bych ve formuli 1 zůstat," prohlásil rodák ze Sheffieldu. "Pokud se to ovšem nepodaří, zkusím něco jiného. Přemýšlel jsem už o zámořské sérii CART," uzavřel Wilson.

Stáje Minardi a Jordan jsou poslední, které nemají jasno ve složení jezdeckých dvojic pro příští ročník mistrovství světa formule 1.

Týmy a jezdci pro sezónu 2004
FerrariMichael Schumacher (Něm.)
Rubens Barrichello (Braz.)
WilliamsJuan Pablo Montoya (Kol.)
Ralf Schumacher (Něm.)
McLarenKimi Räikkönen (Fin.)
David Coulthard (Brit.)
RenaultFernando Alonso (Šp.)
Jarno Trulli (It.)
BARJenson Button (Brit.)
Takuma Sató (Jap.)
SauberGiancarlo Fisichella (It.)
Felipe Massa (Braz.)
JaguarMark Webber (Aus.)
Christian Klien (Rak.)
ToyotaOlivier Panis (Fr.)
Christiano da Matta (Braz.)
Jordan?
?
Minardi?
?

Reklama

Související témata: