Hlavní obsah

Senna si zavinil nehodu sám, soudí Hill

PRAHA

Bývalý pilot stáje Williams Damon Hill je přesvědčen, že Ayrton Senna nese odpovědnost za nehodu, při níž sám před deseti lety na okruhu v Imole zahynul. "Udělal chybu, která se mu stala osudnou. Vždycky tlačil věci až na hranici a často až za ní. Raději šel do kolize se soupeřem, než aby připustil porážku," řekl Hill v rozhovoru pro deník The Times.

Foto: Internet

Ayrton Senna

Článek

Senna přišel o život 1. května 1994 při Velké ceně San Marina v Imole. Se svým williamsem vylétl v zatáčce Tamburello z trati a ve velké rychlosti narazil čelně do zdi lemující okruh.

Za nehodu se dodnes zpovídají činovníci stáje Williams, kteří čelí podezření, že Senna pilotoval vůz ve špatném technickém stavu. Za příčinu nehody je považován prasklý sloupek řízení Brazilcova vozu.

Porážky nepřipouštěl

Hill toto podezření ale popírá a je přesvědčen, že monoposty byly v pořádku. "Jsem přesvědčen, že Ayrton udělal osudnou chybu. Je mi jasné, že toto mnoho lidí nikdy nepřipustí, ale proč? Ayrton přece udělal během kariéry spoustu minel," prohlásil mistr světa z roku 1996.

Brazilcův vůz vylétl z relativně neostré zatáčky a Hill předpokládá, že byl prostě v daném okamžiku příliš rychlý. "Vždycky tlačil věci až na hranici a často až za ní. Raději šel do kolize se soupeřem, než aby připustil porážku," připomněl Sennovu pověstnou zarputilost.

Nebyl bůh

"Podobná tvrzení jsou ve světě sportovních bohů hotovou svatokrádeží. Ale Ayrton nebyl bůh, i když byl možná nejlepší pilot všech dob a neobyčejně lidský člověk. Ale stejně jako my všichni nebyl neomylný," řekl syn slavného Grahama Hilla, dvojnásobného mistra světa F1.

"Nebyla ničí chyba, že tlačil plynový pedál k podlaze v okamžiku, kdy měl spíš myslet na brzdění," uzavřel Hill.

Reklama

Související témata: