Hlavní obsah

Schumacher kraloval i v Imole, už počtvrté

IMOLA

Tahle sezóna formule 1 má jediného vladaře. Pevnou rukou kraluje seriálu mistrovství světa německý pilot Ferrari Michael Schumacher, který v nedělní Velké ceně San Marina proměnil čtvrtý letošní start ve čtvrté vítězství. V Imole vyhrál Schumacher i přesto, že nestartoval z první pozice na roštu.

Článek

Němcův přemožitel z kvalifikace Jenson Button z týmu BAR udržel vedení jen do první zastávky v boxech. Nadaný Brit nicméně bezpečně dojel druhý a po dvou bronzech vybojoval životní výsledek. Třetí byl pilot Williamsu Juan Pablo Montoya z Kolumbie.

Drama po startu

Pořadí na startovním roštu slibovalo dramatické první metry a tak se také stalo. Schumacher s Montoyou se přetlačovali, zatímco jim Button rychle ujížděl. Schumacher měl co dělat, aby odolal drtivému tlaku Montoyi, nakonec ale svou pozici uhájil a soupeře navíc vytlačil do trávy. Tím se od něj odpoutal.

Už po devíti kolech začali jezdci s návštěvami boxů a mezi prvními šel na řadu Button. Přepustil tak vedení Schumacherovi a ten po svém pit stopu o dvě kola později už Buttona zpátky do čela nepustil. Tím boj o vítězství definitivně skončil. Schumacher si jel v klidu pro další letošní triumf.

Boj se pak odehrával pouze o bodovaná místa pod stupni vítězů a skvěle zvládnutými zastávkami jej režírovala stáj Renault. Z té první těžil především Jarno Trulli, z té třetí Fernando Alonso, který poskočil na páté místo před Rubense Barrichella.

Španělský mladíček pak předvedl jeden z mála předjížděcích manévrů přímo na trati, když v ostrém duelu poslal 11 kol před koncem do hodin williams Ralfa Schumachera a Němce na sedmé místo, a pak ještě ohrožoval v posledních kolech bronzovou Montoyovu pozici.

McLaren slavil - poprvé dojeli

Malou oslavu zaslouží tým McLaren-Mercedes, protože letos poprvé oba jeho jezdci dojeli do cíle. David Coulthard nicméně musel už po prvním kole pro nové přední křídlo a skončil dvanáctý, Kimi Räikkönen, který startoval po sobotních technických potížích podruhé za sebou z posledního místa, nakonec vybojoval svůj první letošní bod za osmé místo. Byl ale předjet o kolo.

GP San Marina
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:26:19,670 (průměr 212,406 km/h)
2. Button (Brit./BAR)+ 9,702
3. Montoya (Kol./Williams)+ 21,617
4. Alonso (Šp./Renault)+ 23,654
5. Trulli (It./Renault)+ 36,216
6. Barrichello (Braz./Ferrari)+ 36,683
7. R. Schumacher (Něm./Williams)+ 55,730
8. Räikkönen (Fin./McLaren)+ 1 kolo
9. Fisichella (It./Sauber)+ 1 kolo
10. Massa (Braz./Sauber)+ 1 kolo
MS jezdci (po 4 z 18 závodů)
1. M. Schumacher40 bodů
2. Barrichello24
3. Button23
4. Montoya18
5. Alonso16
6. Trulli15
7. R. Schumacher9
8. Sató (Jap./BAR)4
9. Coulthard (Brit./McLaren)4
10. Massa, Webber (Austr./Jaguar), Räikkönen1
Pohár konstruktérů (po 4 z 18 závodů)
1. Ferrari64 bodů
2. Renault31
3. BAR27
4. Williams27
5. McLaren5
6. Sauber1
7. Jaguar1

Reklama

Související témata: