Hlavní obsah

Enge věří, že v Monaku využije zkušeností

PRAHA

Formulový cirkus se tento týden stěhuje do Monaka, vedle pilotů formule 1 se v ulicích Monte Carla o body poperou i jezdci mezinárodního mistrovství formule 3000. V co nejlepší umístění věří po nepovedeném závodu ve Španělsku i Tomáš Enge, který se na 'knížecím' okruhu chystá na svůj pátý start.

Foto: www.f1i.com

Tomáš Enge

Článek

"V Monaku jsem jel s F3000 čtyřikrát, do vlastního závodu jsem ale nastoupil jen dvakrát. Zpočátku se mi v Monte Carlu moc nedařilo, ale při posledním startu v roce 2002 jsem dojel třetí a tím jsem si trať velice oblíbil," prohlásil s úsměvem Enge, jemuž se před dvěma lety podařilo v Monte Carlu zajet nejrychlejší kolo závodu.

Pilot týmu ma-con Dark Dog Charouz by rád svých bohatých zkušeností využil v maximální míře. "V Monaku hrají zkušenosti daleko větší roli než na jiných okruzích. Jezdec na této trati může udělat větší rozdíl než jinde a pokud bude optimální nastavení vozu, věřím ve stupně vítězů," neskrýval vysoké ambice Enge, jenž závod na Katalánském okruhu před dvěma týdny nedokončil po kolizi s bývalým týmovým parťákem Yannickem Schroederem.

Základem úspěch v kvalifikaci

Enge už ví, že trať v Monte Carlu není jednoduchá. "Okruh je zrádný, dost nerovný, kluzký, je na něm dopravní značení i kanály, což může snadno rozhodit vůz," vypočítal nástrahy sedmadvacetiletý jezdec.

"Člověk nesmí udělat jedinou chybu, blízká svodidla totiž okamžitě trestají. Základem úspěchu je proto postavení na startu, předjíždět se dá, jen pokud udělá jezdec před vámi chybu. Určitá možnost letos bude ve strategii, základem ale stejně zůstává dobré umístění v kvalifikaci," uvědomuje si Enge.

Závodní dny v Monaku mají mírně odlišný harmonogram, piloti formule 1 absolvují první volné tréninky již ve čtvrtek a v pátek mají volno. Jezdci F3000 tak mají trénink i kvalifikaci stanovenou netradičně na páteční odpoledne. Závod se jede v sobotu.

Průběžné pořadí šampionátu (po 2 závodech)
1. Liuzzi (It./Arden)20 bodů
2. Toccacelo (It./BCN)16
3. Giammaria (It./AEZ)11
4. Doornbos (Niz./Arden)6
5. Patrick Friesacher (Rak./Super Nova)5
6. Enge (ČR/ma-con)4
Guerrieri (It./BCN)4
8. Van Hooydonk (Bel./Coloni)3
Lopez (It./CMS)3
10. Lauda (Šp./CMS)2
Pořadí týmů
1. Arden26 bodů
2. BCN20
3. AEZ11
4. SuperNova6
5. CMS5
6. ma-con4
7. Coloni3
8. Durango3
Všechny stáje jezdí na shodných vozech Lola vybavených motorem Zytek.

Reklama

Související témata: