Hlavní obsah

Od Silverstonu mění F1 systém kvalifikace

PRAHA

Kvalifikace určující postavení vozů formule 1 na startu dozná od červencové Velké ceny Británie formule 1 v britském Silverstonu razantní změny. Dohodly se na nich zástupci týmů s promotérem závodů Ecclestonem. Systém zajetí času na jedno kolo, kdy je na trati vždy jen jeden vůz, zažije derniéru 3. července při Grand prix Francie.

Foto: Hoch Zwei

Ilustrační foto

Článek

O týden později se sobotní kvalifikace uskuteční ve dvou dvacetiminutových dílech, během nichž mohou na okruh vyrazit všichni. V každé části se smí ale ujet maximálně šest kol s minimem paliva ve voze a podle předběžného návrhu určí umístění na startu součet časů z obou kvalifikačních částí. Zachováno zůstává pravidlo, že se nesmí měnit motor, ale povoleno má být dotankování.

Okamžitě byla zavedena změna pravidel ohledně chování jezdců na trati po vyjetí zpomalovacího vozu. Jakmile se safety car objeví v závodě, dochází k uzavření výjezdu z boxové uličky až do okamžiku, než se všechny vozy srovnají na dráze. Opuštění zpomalovacího vozu kolo předem už není signalizováno, což by mělo zabránit zahřívání pneumatik a brzd, které způsobilo monackou kolizi M. Schumachera s Montoyou.

Reklama

Související témata: