Hlavní obsah

Londýnský starosta plánuje Velkou cenu formule 1

LONDÝN

Úterní odpoledne bylo pro mnoho Londýňanů zcela ojedinělé. Centrem britské metropole se proháněly vozy formule 1 a piloti předváděli své umění na místech, která spíš než příznivci motoristického sportu vyhledávají turisté. Propagace Velké Ceny Velké Británie starostovi Londýna Kenu Livingstonovi opět připomněla jeho sen - přivést závod formule 1 k Temži.

Článek

"Už jsem o této možnosti mluvil s Berniem Ecclestonem zhruba před rokem a naše rozhovory byly na seriózní úrovni," citovaly internetové stránky BBC Livingstona, který rázně odmítá připomínky, že podobná akce by v Londýně byla spíš na škodu.

"Představte si: dva milióny diváků sledují Velkou cenu Londýna," zasnil se Livingstone. Právě obrovské množství návštěvníků je velkou překážkou pro případné konání akce. "Věřím, že bychom to zvládli," stojí si za svým londýnský starosta.

Pro závod už dokonce vybral na mapě Londýna místo. Centrální část tratě by měla být mezi Hyde Park Corner a Park Lane. Livingstone počítá, že by mohl svůj plán uskutečnit v horizontu dvou let.

V roce 2006 navíc vyprší smlouva organizátorům Velké ceny na okruhu v Silverstonu. Podle Livingstona by Londýn nemusel nahradit tradiční místo konání britského závodu, ale mohl by rozšířit stávající seriál o další podnik.

V současné podobě seriálu mistrovství světa formule 1 je jediným klasickým městským okruhem trať Velké ceny Monaka v Monte Carlu.

Mansell opět za volantem

Úterní předváděčce, při níž se formule proháněly mezi Regent Street a Picadilly Circus,  přihlíželo zhruba půl miliónu lidí. Nadšeným příznivcům představilo své vozy osm týmů - Williams, McLaren, Ferrari, BAR, Toyota, Minardi, Jordan a Jaguar.

Divákům se v ostrých verzích závodních strojů předvedli Juan Pablo Montoya, David Coulthard, testovací jezdec Luca Badoer, Jenson Button, Cristiano da Matta a Zsolt Baumgartner.

Do vozu Jordan pak usedl mistr světa z roku 1992 Nigel Mansell, Jaguar pilotoval jeho současník Martin Brundle, jehož maximem v seriálu F1 bylo šesté místo v roce Mansellova triumfu.

Pilotům se nápad zamlouvá

Piloti se ve většině shodli na tom, že na myšlence závodu formule 1 v ulicích Londýna něco je. "Byla by to paráda," nechal se slyšet Montoya. "Odjel jsem hodně závodů na městských okruzích v zámoří. Kladou hodně velké nároky na jezdecké schopnosti, na druhou stranu jsou divácky velice atraktivní," dodal Kolumbijec.

Podle Mansella je výhodou, že město rovnou nabízí možnosti infrastruktury. "Z hlediska organizace je tady všechno. A vlastní okruh? Podívejte se, jak rychle dali dohromady trať na propagaci. Myslím, že okruh pro závod by byl hotový během roku," řekl Mansell.

Reklama

Související témata: