Hlavní obsah

Panis letos skončí ve formuli 1

KOLÍN NAD RÝNEM

Francouzský závodník Olivier Panis se po letošní sezóně rozloučí se závody mistrovství světa formule 1. Ve čtvrtek to oznámila jeho stáj Toyota, kde bude Panis v následujících dvou letech působit jenom jako testovací jezdec.

Foto: Hoch Zwei

Olivier Panis.

Článek

Osmatřicetiletý pilot se závodění vzdal dobrovolně. "Rozhodnutí skončit se závoděním přišlo po dlouhých měsících úvah," vysvětlil v oficiálním prohlášení Panis.

Je rád, že u svého dosavadního zaměstnavatele bude moci pokračovat. "Jsem hrdý na to, že Toyota projevila zájem o moje další služby. Těším se, že týmu pomohu k vzestupu, a jsem přesvědčený, že dokážeme dále zužitkovat zkušenosti ze vzájemné spolupráce," dodal.

Jediné vítězství v Monaku

Toyota má sice jeden z nejvyšších rozpočtů ve formuli jedna, v letošním mistrovství světa však její jezdci zatím získali jen devět bodů. Šest z nich vybojoval Panis, který je mezi jezdci na čtrnácté příčce.

Do světa prestižní automobilové třídy vstoupil francouzský jezdec před deseti lety při Velké ceně Brazílie, symbolicky opět na okruhu v Interlagosu svou závodní kariéru letos na konci října uzavře.

Od roku 1994 Panis, který 2. září oslavil osmatřicáté narozeniny, startoval ve 155 Velkých cenách. Celkem nasbíral během svého působení v mistrovství světa šestasedmdesát bodů, pětkrát vystoupil na pódium a v roce 1996 dosáhl při Velké ceně Monaka svého jediného vítězství.

Reklama

Související témata: