Hlavní obsah

Barrichello může v Číně oslavit titul vicemistra

PRAHA

Nebude to tým Ferrari a sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, na něž bude upřena pozornost při víkendovém závodu formule 1. Velká cena Číny se totiž pojede poprvé, navíc se do kokpitu vrací uzdravený Ralf Schumacher z týmu Williams a do vozu Renault usedne Jacques Villeneuve, někdejší mistr světa, kterého loni vyhodila stáj BAR a téměř rok nejezdil.

Foto: Hoch Zwei

Po šesti závodech se do kokpitu vozu Williams vrací uzdravený Ralf Schumacher.

Článek

Již jistý světový šampión Němec Schumacher o nic nebojuje, jeho stáj má doma už i Pohár konstruktérů. Karty ale zcela nejsou rozdány na dalších místech.

"Double" pro Ferrari může potvrdit Rubens Barrichello, šanci ohrozit jeho postavení má však Jenson Button. Jeho BAR navíc bojuje s Renaultem o druhé místo mezi týmy. Britský celek zatím vede v poměru 94:91 na body. Button ale tři závody před koncem na Barrichella ztrácí už 27 bodů.

Alonso: Vrátíme se do boje stylově

"Potřebujeme jet až do konce sezóny agresivně, abychom BAR porazili. Bude to velký souboj," myslel si Španěl Fernando Alonso z Renaultu, kterému se v minulém závodu v Monze hrubě nedařilo. "V Číně se do boje vrátíme stylově," věřil Alonso.

Francouzská stáj dva závody nebodovala, třebaže zkraje sezóny dokonce Jarno Trulli v Monaku vyhrál. Itala ale pro další rok angažovala Toyota a jeho post zabere právě Villeneuve, šampión z roku 1997.

Aby Button odsunul Barrichella z postu vicemistra světa musí minimálně dvakrát vyhrát a jednou dojet druhý. Brazilec by navíc nesměl bodovat, takže v čínské Velké ceně mu zajistí druhé místo pátá pozice.

"Budu bojovat o vítězství v jednom z posledních tří závodů, pak se mi bude titul vicemistra slavit mnohem lépe," namítl Brazilec, že "vicemistrovská" pozice ho neuspokojí.

'Schumi' chce být prvním vítězem v Číně

Schumacher vládl celé sezóně, ale v posledních dvou závodech nevyhrál. V Belgii triumfoval Fin Kimi Räikkönen z McLarenu a v Monze Barrichello. Němec se chce vrátit na první místo. "Okruh vypadá fantasticky, chci být první, kdo tady vyhraje," plánoval. Viděl ho zatím jen na papíře. "Jsou tam úzké zatáčky, rychlé šikany a dlouhé úseky na předjíždění," všiml si.

Velkou radost z návratu má mladší z bratrů Schumacherových Ralf. "Konečně se zase posadím za volant," nemohl se dočkat německý pilot. Ze závodění ho vyřadila nehoda v Indianapolisu, kde si nalomil dva obratle. "Už vůbec nic necítím a i po psychické stránce jsem v pohodě," ujistil. Williams jeho pomoc potřebuje, letos ještě nevyhrál a je mezi týmy až čtvrtý.

"Můj návrat lze vidět dvěma pohledy," prohlásil Villeneuve. "Tuto trať nikdo nezná, takže v tomto směru nebudu znevýhodněn," prohlásil Kanaďan. "Ale na druhou stranu je jasné, že jsem skoro rok nejezdil, tudíž bych potřeboval trochu víc času si zvyknout na auto a na pneumatiky," upozornil na nevýhodu. "Ale každopádně se moc těším a myslím pozitivně," ujistil.

Stav MS jezdců po 15 z 18 závodů
1.Michael Schumacher136
2.Rubens Barrichello98
3.Jenson Button71
4.Jarno Trulli46
5.Fernando Alonso45
6.Juan Pablo Montoya42
7.Kimi Räikkönen28
8.David Coulthard24
9.Takuma Sato23
10.Giancarlo Fisichella19
11.Ralf Schumacher12
12.Felipe Massa10
13.Mark Webber7
14.Olivier Panis6
15.Antonio Pizzonia6
16.Christian Klien3
17.Cristiano da Matta3
18.Nick Heidfeld3
19.Timo Glock2
20.Zsolt Baumgartner1
Stav MS poháru konstruktérů po 15 z 18 závodů
1.Ferrari234
2.BAR94
3.Renault91
4.Williams60
5.McLaren52
6.Sauber29
7.Jaguar10
8.Toyota9
9.Jordan5
10.Minardi1

Reklama

Související témata: