Hlavní obsah

Enge uzavřel sezónu IRL třináctým místem

FORT WORTH

Tomáš Enge se při svém druhém startu v zámořské sérii závodů Indy Racing League poprvé dočkal cílové šachovnice. Po kolizi před dvěma týdny ve Fontaně dokončil na okruhu Texas Motor Speedway závod Chevy Indy 500 na třináctém místě. Dvě stovky kol zvládl nejlépe nejrychlejší muž kvalifikace Helio Castroneves z Brazílie.

Článek

Mistrovský titul, o němž bylo rozhodnuto už při minulém dílu potvrdil druhým místem další Brazilec Tony Kanaan.

Enge, jenž do závodu startoval z osmnácté pozice, měl po průjezdu cílem ztrátu dvou kol a dojel na chvostu pole, z něhož v průběhu závodu odpadlo kvůli nehodám nebo technickým problémům osm vozů.

"Splnil jsem primární cíl pro tento závod. V tomto ohledu jsem spokojen, jinak to ale nebylo ono," okomentoval svůj první dokončený závod za oceánem Enge. Devětadvacetiletý jezdec nebyl příliš spokojen s chováním vozu. "Záď byla nervózní, po výměně pneumatik nebo restartu trvalo několik kol, než se vše srovnalo," řekl.

Týmové vedení spokojeno

"Dokázal jsem se naštěstí vyhnout všem kolizím, ačkoliv v závěru při střetu Barrona a Franchittiho to bylo těsné. Spotter mě varoval, že došlo ke kolizi, ale přejel jsem nějaké trosky, a proto jsme raději hned vyměnili pneumatiky," popsal Enge situaci, která se odehrála 13 kol před koncem.

Pro tým Patrick Racing vybojoval liberecký závodník dalších sedmnáct bodů a spolu s předchozím šestnáctým místem jich nasbíral 31. V příštím roce bude mít možnost bodovat častěji, absolvuje totiž v IRL kompletní sezónu čítající 17 závodů.

Vedení stáje bylo s Engeho výkonem spokojeno. "Byl to těžký závod. Vůz se nechoval ideálně, a také motor neměl optimální výkon. Tomáš odvedl dobrou práci, dojel do cíle. Získané zkušenosti se budou hodit v příští sezóně," prohlásil manažer týmu Steve Newey.

IRL - Chevy Indy 500 (200 kol - 300 mil/480 km)
1. Castroneves (Braz.), 2. Kanaan (Braz.), 3. Wheldon (Brit.), 4. Meira (Braz.), 5. Fernandez (Mex.),...13. Enge (ČR)
Konečné pořadí
1. Kanaan (Braz.) 618, 2. Wheldon (Brit.) 533, 3. Rice (USA) 485, ...27. Enge (ČR) 31

Reklama