Hlavní obsah

McLaren vyjel s novým monopostem

BARCELONA

Stáj formule 1 McLaren představila v pondělí na Katalánském okruhu u Barcelony nový monopost s označením MP4-20. Britský tým věří, že se po loňské nevydařené sezóně blýskne opět na lepší časy a že s pomocí nového stroje přispěje k zastavení šestileté nadvlády stáje Ferrari.

Článek

Nový vůz McLarenu čekají ve Španělsku v následujících pěti dnech náročné testy. Jako první se za volant horké novinky, kterou technici zkompletovali 20. ledna v sídle stáje, posadil vicemistr světa roku 2003 Kimi Räikkönen.

"Naši inženýři věnovali vozu víc práce, času a námahy než kdykoli předtím. První dojmy jsou velice dobré, ale máme před sebou ještě mnoho práce," nechal se slyšet pětadvacetiletý Fin po úvodních kolech na trati. Räikkönena ve čtvrtek vystřídá jeho týmový kolega Juan Pablo Montoya.

:. ANKETA
Jak si povede stáj McLaren v letošním Poháru konstruktérů? Hlasujte v anketě na konci článku.

Práce začala v květnu

Vývoj MP4-20 ovlivnila podobně jako u konkurenčních stájí nová omezení Mezinárodní automobilové federace pro letošní sezónu a tým se proto soustředil na práci ve čtyřech klíčových oblastech: životnosti motoru, omezení v použití pneumatik, aerodynamice a změně formátu kvalifikace, v níž bude podle všeho o postavení na startu rozhodovat součet časů obou jízd.

"Omezení přítlaku vedlo k nejvíc viditelným změnám v podobě vozu a dalo také nejvíc práce. První testy ve větrném tunelu a vlastní práce na MP4-20 díky tomu začala už v květnu loňského roku," poodhalil minulost vývoje nového monopostu technický šéf McLarenu Adrian Newey.

"Příprava MP4-20 byla vskutku náročná, protože na řešení problémů spojených s novými předpisy bylo hodně málo času. Všichni jsme se při práci pořádně zapotili," dodal Norbert Haug, viceprezident sportovní sekce automobilky Mercedes, která McLarenu dodává motory.

Právě potíže s pohonnými jednotkami byly loni jednou z příčin neúspěchu v seriálu mistrovství světa. McLaren skončil v konečném pořadí Poháru konstruktérů až na pátém místě. Kimi Räikkönen obsadil v šampionátu jezdců sedmou příčku, David Coulthard, jehož po sezóně vystřídal Kolumbijec Montoya, byl desátý.

McLaren-Mercedes MP40-20
Motordesetiválec Mercedes-Benz FO 110R
Převodovkapoloautomatická, sedm rychlostí
PneumatikyMichelin
Váha600 kg

Reklama

Související témata: