Hlavní obsah

Formule 1 chystá platový strop a věkové omezení

PRAHA

Světová automobilová federace FIA bude v pátek jednat o úsporách ve formuli 1. Mluvit se bude i o zavedení takzvaných platových stropů. Ty samé platové stropy jsou hlavním problémem vyjednávání v hokejové NHL, jejich zavedení striktně odmítá její hráčská asociace. Jednat se bude i věkovém omezení, to by se ale mělo týkat jen týmových jezdců číslo dva.

Foto: HOCH ZWEI

Platový strop by zasáhl i nejlépe placeného jezdce F1 Michaela Schumachera.

Článek

Na jednání se budou probírat myšlenky FIA stejně jako čtyř týmů F1 - Ferrari, BMW-Williams, BAR a Renaultu. Podle FIA vzešla myšlenka omezení výdajů ze samotných týmů. V současnosti je nejstarším a zároveň nejlépe placeným jezdcem Michael Schumacher. Německé hvězdě je 36 let a ročně inkasuje 38 miliónů eur.

Pomohly by plánované změny týmům F1?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Na jaké hranici by zamýšlené platové stropy byly, není známo. Stejně tak není jisté, od kdy by novinky vešly v platnost. Podle FIA nejdříve v roce 2008, týmy by byly pro dřívější termín. Mluví se o roce 2007, dokonce ale už o příštím roce!

"Je samozřejmě možné drasticky omezit výdaje, aniž by se muselo něco měnit například na technice," říká na stránkách německé televizní stanice DSF prezident FIA Max Mosley. "Vyšší příjmy v kombinaci s postupným omezováním výdajů by z formule 1 udělaly ziskový obchod. Musíme ale nalákat další výrobce," dodal.

Zatím není jisté, jestli se v pátek u jednoho stolu sejdou všechny týmy seriálu F1. Takzvaný Concorde Agreement, "ústavu F1", prodloužilo zatím jen Ferrari. Ostatní devítka  týmů je s rámcovými podmínkami nespokojená. Především s rozdělováním financí z příjmů a transparentností obchodů vedených hlavním promotérem Bernie Ecclestonem.

Reklama

Související témata: