Hlavní obsah

Enge pojede na nejoblíbenějším oválu

PRAHA

Tomáše Engeho čeká o víkendu na oválu ve Phoenixu druhé vystoupení v zámořské Indy Racing League. Jezdec týmu Panther Racing se vrací na trať, kterou si oblíbil během předsezónních testů, a věří, že si povede lépe než v úvodním závodu v Miami, kde jej zradila převodovka.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Ovál ve Phoenixu patří k nejnáročnějším v seriálu IRL. Zatáčky totiž nejsou rovnoměrně klopené a týmy tak mají těžší práci při hledání optimálního nastavení vozů. Českému závodníkovi se nicméně trať během testů zamlouvala.

"Jedním z úskalí při nastavování vozů je to, že první dvě zatáčky jsou více klopené než zadní dvě. Obecně lze říci, že jezdec musí při řízení s vozem více pracovat," vysvětlil Enge na svých internetových stránkách. Podle libereckého rodáka bude hodně záležet na výsledcích kvalifikace. "Ideální je jen jedna stopa a proto se zřejmě nebude tolik předjíždět jako v úvodním závodu sezóny v Miami," soudí osmadvacetiletý jezdec.

"Phoenix představuje jinou výzvu než rychlý ovál v Homesteadu. Zatímco na rychlých oválech obvykle jezdíme s minimálním přítlakem, v pomalejším Phoenixu se naopak snažíme dostat na maximum," popsal Enge rozdíl v nastavení. Jezdce čeká náročný program, který je zhuštěn do dvou dnů a závod se jede už v sobotu.

"Věřím, že budeme opět velmi silní a doufám, že to potvrdíme také v závodu. Trať ve Phoenixu se mi líbila nejvíce z oválů, kde jsem měl zatím možnost jet," těší se Enge na své druhé vystoupení v letošní sezóně. Při tom prvním v Miami se blýskl třetím časem v kvalifikaci, v závodu ale ze dvou set kol ujel jen necelou polovinu a kvůli poruše převodovky odstoupil.

Trať ve Phoenixu je jednu míli dlouhá (1600 m), piloti objedou ovál dvěstěkrát. Přímý přenos závodu vysílá v neděli od 21 hodin TV Galaxie Sport.

Reklama