Hlavní obsah

Alonso zvládl nejrychleji první kvalifikaci v Malajsii

PRAHA

Španělský pilot Fernando Alonso udělal důležitý krok ke zopakovaní své pole position z roku 2003 ve Velké ceně Malajsie. Jezdec stáje Renault zajel na okruhu v Sepangu nejrychlejší kolo v úvodní kvalifikaci a hodnotou 1:32,582 minuty vytvořil nový rekord kola.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso - archivní foto

Článek

O postavení na startu v druhém závodě sezony mistrovství světa formule jedna rozhodnou součty obou kvalifikačních časů, druhý měřený test je na programu v neděli před ostrým startem.

Alonso v sobotu o 90 tisícin porazil italského jezdce Toyoty Jarna Trulliho. "Ještě v pátek to s autem nebylo jednoduché, naši mechanici si vzali noční směnu a povedl se jim malý zázrak," liboval si Španěl. Trulli měl po první kvalifikaci slzy v očích, víc než dosažený výkon jej ale zasáhla zvěst o smrti kamaráda. "Jsem v šoku. Chtěl bych si vyjet první řadu a věnovat ji Stefanovi," řekl Ital.

Španělský jezdec Alonso obkroužil trať v Sepangu téměř o půl sekundy rychleji než loni Michael Schumacher, kterému to tehdy stačilo na pole position. Sedminásobný mistr světa si ale bude zřejmě muset na podobné postavení na roštu zajít chuť, dnes byl až dvanáctý téměř o půldruhé sekundy za Alonsem. Ještě hůře než jednička týmu Ferrari, která zatím čeká na body, dopadl druhý jezdec Rubens Barrichello, jenž je ještě o dvě příčky níž.

Ferrari dávají šance dlouhé rovinky

"To tedy nedopadlo tak, jak jsem si představoval. Zase se ale ukázalo, čeho jsme si v zimě všimli už častěji - a sice, že máme při závodě na jedno kolo občas potíže. Na delší vzdálenost jsme na tom lépe," řekl Schumacher.

Ještě hůře než jednička týmu Ferrari, která zatím čeká na body, dopadl druhý jezdec Rubens Barrichello, jenž je ještě o dvě příčky níž. "Pořád si ale myslím, že můžeme jet na body, možná dokonce na stupně vítězů," řekl Schumacher s tím, že v Sepangu dávají jeho týmu velké šance dlouhé rovinky a řada míst příhodných k předjíždění.

Hned za Barrichellem se ve výsledkové listině objevil Anthony Davidson, který si po třech letech vychutná závod mistrovství světa. Britský pilot nahradil v kokpitu jednoho z vozů stáje BAR Japonce Takuma Sata, jehož v pátek sužovaly horečky.

Výsledky - kvalifikace:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:32,582 min., 2. Trulli (It./Toyota) 1:32,672, 3. Fisichella (It./Renault) 1:32,765, 4. Raikkönen (Fin./McLaren) 1:32,839, 5. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:33,106, 6. Webber (Austr./Williams) 1:33,204.

Reklama

Související témata: