Hlavní obsah

Enge vyrazí do 500 mil Indianapolis z 10. místa

PRAHA/INDIANAPOLIS

Dobře si vedl Tomáš Enge při víkendové kvalifikaci na slavný automobilový závod 500 mil Indianapolis, který účastníci zámořské Indy Racing League absolvují za dva týdny. Český jezdec si zajistil desátou pozici na startovním roštu, z pole position vyrazí do 89. ročníku závodu loňský vítěz seriálu Tony Kanaan.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge si nasazuje přilbu před usednutím do vozu.

Článek

Kvalifikace na proslulý závod, jenž se na oválu se slavným cihlovým pásem jel poprvé v roce 1911, byly původně plánovány na sobotu i neděli, první den se mělo rozhodnout o prvních jedenácti místech, druhý den pak o pořadí na 12. až 22. místě. Nad Indianapolis se ale v sobotu stáhla mračna a tak se obě skupiny jely až v neděli.

Závod v Indianapolis má narozdíl od ostatních závodů v seriálu speciální kvalifikační systém. Každý jezdec má k dispozici tři pokusy na zajetí čtyř kol, jejichž průměr určuje výsledek. V případě, že ale svůj pokus dokončí a chce přesto nastoupit k dalšímu, musí si nechat smazat původní čas a začíná zase od nuly.

Enge si zajistil desátou příčku průměrem 226,107 mil/h, a stane se tak teprve třetím jezdcem v historii, který se na okruhu v Indianapolis zúčastnil jak závodu 500 mil, tak Velké ceny USA formule 1. Vedle libereckého rodáka, který jel s GP USA v týmu Prost v roce 2001, se takovou statistikou mohou pochlubit jen Jacques Villeneuve a Juan Pablo Montoya.

"Byla to velmi dobrá jízda, jsem spokojený. Vše proběhlo bez problémů a jsem rád, že má první kvalifikace v Indy je za mnou. Trvalo mi čtyři dny, než jsem si zcela zvyknul na trať a všechny čtyři zatáčky, ale spotter Tom Sneva a celý tým Panther Racing mi skvěle pomáhali," uvedl Enge na svých internetových stránkách.

Hvězdou kvalifikace byla Danica Patricková, která při svém letošním debutu v IRL neustále dokazuje své jezdecké umění při rovnocenných duelech s muži. Třiadvacetiletá závodnice při své kvalifikační jízdě málem zlomila hranici 230 mil/h, zajela bezpečně nerychlejší kolo, jezdecká chyba v prvním okruhu a tím pádem nižší průměrná rychlost ji ale nakonec poslala do druhé řady.

"Pěkně mě to naštvalo, chtěla jsem atakovat pole position. Jenže když v první zatáčce málem uděláte hodiny, tak to je těžké," uvedla sympatická tmavovláska. Pole position tak vybojoval Tony Kanaan. Dvaadvacet jezdců odstartuje do 89. ročníku závodu 29. května. Vítězství bude obhajovat Buddy Rice.

Reklama

Související témata: