Hlavní obsah

V kvalifikaci F1 bude opět rozhodovat jediné měřené kolo

PAŘÍŽ

Závody formule 1 se od příští Velké ceny Evropy na okruhu v Nürburgringu vrátí k modelu jednodenní kvalifikace. O postavení na startovním roštu bude rozhodovat čas jediného měřeného kola, které závodníci absolvují v sobotu. Změnu současného systému, v němž se sčítaly časy ze sobotních a nedělních jízd, oficiálně oznámili zástupci Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Článek

Dvoudílný model kvalifikace, který platil v úvodních šesti Grand Prix této sezony, se stal terčem kritiky a FIA dnes definitivně vyslyšela volání po jeho zrušení. O nadcházejícím víkendu čeká piloty hodinová kvalifikace v sobotu, během níž pojedou jediné měřené kolo. Pořadí, v němž se jednotlivé monoposty vydají na trať, bude určeno na základě pořadí z předchozího závodu. Jeho vítěz pojede jako poslední.

Od nové sezóny ovšem možná dojde k dalším změnám systému kvalifikace. Šéf F1 Bernie Ecclestone se v minulém týdnu nechal slyšet, že chce formát boje o startovní pozice ještě více obměnit. Ecclestone by se rád vrátil k modelu, při kterém hodinu krouží na trati všechny vozy zároveň. Ten platil do roku 2002.

Reklama

Související témata: