Hlavní obsah

V Magny Cours prý formuli 1 blamáž nehrozí

PRAHA

Regulérní závod snad uvidí fanoušci formule 1 v neděli při Velké ceně Francie na okruhu Magny Cours, desátém závodu mistrovství světa. Podle hlasů z paddocku se prý nebude stávkovat jako při minulém závodu v Indanapolis, na startovním roštu by měly být se svými monoposty všechny stáje. "Podobná blamáž nehrozí," zní ze zákulisí i od vedení týmů.

Článek

Loňský vítěz Michael Schumacher, který se svým Ferrari jako jeden z šesti jezdců ve Velké ceně USA závodil, tak bude mít opět konkurenci. Tou bude hlavně vedoucí muž průběžného pořadí Španěl Fernando Alonso s renaultem a druhý v celkovém hodnocení Kimi Räikkönen z Finska na mclarenu. Sedm stájí v USA nejelo vinou problémů s pneumatikami francouzského výrobce Michelin.

Další stávka týmů, které byly při středečním jednání mezinárodní federace FIA obviněny z porušení dvou pravidel, je podle vedení šampionátu nepřípustná. "Formule 1 je byznys, je třeba, aby jeli úplně všichni," tvrdí odborníci. Francouzská stáj Renault pojede na domácí trati, kde naopak poprvé za čtyřicet let nebude žádný francouzský jezdec.

Schumacher si věří

Očekává se tuhý boj mezi loni druhým Alonsem a obhájcem Schumacherem, který se minulým kontroverzním vítězstvím vrátil do bitvy o sedmý titul. "Rychlé budou i mclareny, tak jako dosud, ale okruh ve Francii sedí i renaultům," upozornil třiadvacetiletý Alonso, jenž loni ve Francii vyhrál kvalifikaci, ale pak s Schumacherem prohrál. "Letos máme daleko lepší auto, bude to velká bitva," tušil Španěl.

Události při Velké ceně USA zarmoutily zejména Räikkönena, jenž před tím vyhrál tři ze čtyř závodů a stahoval Alonsův náskok. Španěl má se čtyřmi vítězstvími v sezóně na kontě 59 bodů, zatímco Fin 37 a třetí Schumacher 34, z toho 18 z posledních dvou závodů. Němci se zvedlo sebevědomí, navíc ve Francii vyhrál již sedmkrát a může se stát prvním pilotem, kterému se podaří zvítězit poosmé.

"Minulý týden jsme intenzivně testovali v Barceloně a myslím si, že jsme skvěle připraveni," prohlásil Schumacher. "Ve Francii se mi daří a v minulých týdnech jsme zaznamenali progres," řekl. "Rozhodně si nepovedu špatně," věřil Schumacher. Do šampionátu se po pauze z otřesu z nehody v USA vrátí Schumacherův bratr Ralf s vozem toyota. V Indianapolisu jej do závodu nepustili lékaři.

Pořadí MS (po 9 závodech)
1.Alonso (Šp./Renault)59 b.
2.Räikkönen (Fin./McLaren)37
3.M. Schumacher34
4.Barrichello29
5.Trulli (It./Toyota)27
6.Heidfeld (Něm./BMW)25
7.Webber (Austr./BMW)22
8.R. Schumacher (Něm./Toyota)20
9.Fisichella (It./Renault)17
10.Coulthard (Brit./Red-Bull)17
Pohár konstruktérů
1.Renault76
2.McLaren-Mercedes63
3.Ferrari63
4.Toyota47
5.BMW-Williams47
6.Red-Bull-Cosworth22
7.Sauber-Petronas12
8.Jordan-Toyota11
9.Minardi-Cosworth7

Reklama

Související témata: