Hlavní obsah

Enge: Sezóna je katastrofická

Závodník Tomáš Enge neprožívá zrovně nejšťastnější závodnické období. Při závodě v Nashvillu selhala zadní náprava a český závodník narazil do zdi. "Záda mě pobolívají, ale není to nic hrozného," řekl v rozhovoru pro deníku Právo. Dále hovoří o životě v USA, soupeřce Patrickové a výsledcích v sérii IRL.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Jak se od nehody v Nashvillu během předposledního červencového víkendu, kde jste po selhání zadní nápravy narazil do zdi, cítíte? Záda mě pobolívají, ale není to nic hrozného. Chce to hlavně klid, podle doktorů nejsou třeba ani časté kontroly, protože vstřebání otoků chce čas.

Víte, kdy budete znovu závodit? Nedokážu to přesně říct, bude záležet na výsledcích kontrol. Mohu normálně chodit, jenom nesmím záda zatěžovat. Já i tým bychom chtěli společně závodit co nejdříve, ale hlavní slovo mají lékaři. Zatím jsem vynechal víkendový závod v Milwaukee a nepojedu ani v Michiganu. Do kokpitu bych se mohl vrátit v polovině srpna v Kentucky.

Je pravda, že vaše zranění by mohlo ohrozit nejen letošní sezónu, ale celou kariéru? Za normálních okolností ne. Komplikace by mohly nastat jenom tehdy, kdybych uspěchal návrat do kokpitu a měl další těžkou nehodu.

Jak hodnotíte letošní sezónu, jejímž nejlepším výsledkem v IRL bylo sedmé místo v Richmondu? Katastrofická, prakticky nebyl jediný závod, kde by se nevyskytl problém.

Odstoupení po nezaviněných karambolech či technických problémech bylo hodně. Neříkáte si, že je letošní sezóna prokletá?Takovým myšlenkám se někdy neubráníte, ale zároveň si říkáte, že to nemůže trvat věčně. Do každého závodu dávám maximum a čekám, že mi bude osud více nakloněn, jsou věci, které neovlivníte. Trochu štěstí potřebují i ti nejlepší jezdci.

Kterého výsledku ze zámoří si považujete nejvíce? Zatím jsem žádný velký výsledek neudělal. Jsou dílčí věci, jako nejrychlejší kola nebo první řada na startu, ale počítá se výsledek závodu.

Jak těžké je se adaptovat při změnách vozů během závodů v USA a v Evropě? Není to pro mě tak těžké, protože vozy, se kterými jezdím, už dobře znám. Potřebuji jen pár kol a vše je v pohodě. Spíš než adaptace na vůz mi dává zabrat cestování a časové posuny.

Absolvoval jste slavný podnik v Indianapolisu. Jaký dojem ve vás zanechal? Je to fantastický závod, jeden z největších na světě a jsem moc rád, že jsem se ho mohl zúčastnit. Na druhou stranu mě mrzí, že jsem ho nemohl dokončit. Měli jsme ho dobře rozjetý, bohužel chyba soupeře ukončila naše snažení.

Přesněji řečeno soupeřky. Naštvalo vás hodně, že jste nedojel, protože vás po karambolu vyřadila Danicia Patricková? Mrzí mě to, že mě sestřelil soupeř. Je jedno, jestli to je muž nebo žena.

Co vlastně říkáte výkonům Patrickové? Nejezdí špatně, hlavně na rychlých oválech. Určitě má jistou výhodu v tom, že je lehčí než muži, protože tady se počítá minimální hmotnost bez jezdce a i 20kilogramový rozdíl v celkové váze je při tak vyrovnaných časech hodně znát. Současně je férové říct, že letos zájem o Indy Car hodně stoupl právě díky Danice Patrickové, která přitáhla hodně pozornosti.

Když zrovna nezávodíte, tak žijete v Indianapolisu. Jak jste vůbec přivykl životu v USA a co tamní ženy? Zase tolik volného času nemám, protože prakticky každý víkend až do této doby jsem závodil a hodně času zabere i cestování. Když jsem v Indy, pracuji na kondici a dost času trávím i v sídle týmu. Zdejšímu životu jsem přivykl snadno, není to zase tak těžké. Pokud jde o Američanky, je to individuální, ale bohužel hodně jich je dost tlustých.

Reklama

Související témata: