Hlavní obsah

Räikkönen chce stáhnout další body na Alonsa v boji o titul v F1

IMOLA (Itálie)

Třetí vítězství za sebou, to je cíl Fina Kimiho Räikkönena pro nedělní Velkou Cenu Itálie vozů formule 1. Pilot stáje McLaren tak chce opět znepříjemnit snahu Španěla Fernanda Alonsa, vedoucího muže šampionátu, stát se nejmladším mistrem světa v historii. Räikkönen se navíc pokusí o vítězství na okruhu, kde se nikdy nepodařilo vyhrát jeho krajanovi a bývalému dvojnásobnému mistrovi světa Miku Häkkinenovi.

Článek

Räikkönen má na čtyřiadvacetiletého Alonsa pět závodů před koncem šampionátu manko 24 bodů, Španělovi tak stačí k titulu dokončit každou ze zbývajících GP do třetího místa. Finův tým McLaren zažil vítězství v Monze naposledy v roce 1997, kdy triumfoval Brit David Coulthard. Häkkinen byl na nejstarším a velmi rychlém okruhu, domácí trati stáje Ferrari, blízko vítězství v roce 1999, kdy po vlastní chybě přišel o vedení.

Jeho nástupce Räikkönen dokázal, že umí vyhrávat, ale aby manko na vedoucího muže šampionátu stáhl, musí zároveň spoléhat na Alonsův výpadek či technické problémy jeho renaultu. "Pokud bude dojíždět druhý jako v Turecku, tak je šance nulová," připomněl Räikkönen minulý závod. V něm Alonsovi pomohla chyba druhého jezdce McLarenu Kolumbijce Juana Pabla Montoyi. Ale já pojedu zase na vítězství, stát se totiž může všechno," nevzdává boj o titul Fin.

Kdo vyhraje v Imole?
Tipujte v anketě na konci článku!

"McLareny jsou velmi rychlé, to bezpochyby," nechal se slyšet Alonso. "Ale Monza je velice odlišný okruh od ostatních tratí, takže já z toho obavy nemám," prohlásil španělský pilot. "Naše vozy jsou rychlé a spolehlivé celý rok, což je velmi důležité. Pokud vydrží auto, bude to úspěšný závod. Pokud dokončím, bude to na stupních vítězů, což mi stačí," konstatoval realisticky Alonso. "McLaren bude muset vyhrávat, bude pod tlakem," dodal.

Stáj McLaren je devět bodů za Renaultem v Poháru konstruktérů a má tak šanci dostat se do vedení. Na rychlé trati by měly oba týmy dominovat, zatímco v uplynulých sezonách kralovaly před domácími fanoušky monoposty Ferrari. Ty od roku 2002 vždy vyhrály a posledních pět sezon nechyběly na stupních vítězů. Tato série však podle odborníků pokračovat nebude.

"Ferrari se v letošním roce nedaří, to je zřejmé. Vždy jsme do Monzy přijeli bojovat o vítězství, ale letos si logicky musíme klást nižší cíle," uznal sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který chce získat alespoň nějaké body. Německý pilot má na třetím místě pořadí na Alonsa propastné manko 40 bodů a pokud v neděli se Španělem prohraje, přijde definitivně i o teoretickou šanci obhájit titul.

Průběžné pořadí po 14 závodech:
1. Alonso (Šp./Renault) 95 bodů, 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 71, 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 55, 4. Montoya (Kol./McLaren) 40, 5. Trulli (It./Toyota) 39, 6. Fisichella (It./Renault) 35.
Pohár konstruktérů: 1. Renault 130, 2. McLaren-Mercedes 121, 3. Ferrari 86, 4. Toyota 71, 5. Williams-BMW 52, 6. Red Bull- Cosworth 27.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.