Hlavní obsah

Stáj BAR chce vylepšit formulový rychlostní rekord

MONZA (Itálie)

Tým formule 1 BAR-Honda se v říjnu pokusí vytvořit nový rychlostní rekord s vozem královské automobilové třídy. Pod heslem "Bonneville 400" chce stáj na superrychlé trati Salt Flats v americkém Bonnevillu dosáhnout minimálně rychlosti 400 kilometrů za hodinu. Aktuální rekord má hodnotu 372 km/h a jeho držitelem je od minulého týdne z Monzy kolumbijský pilot McLarenu Juan Pablo Montoya.

Foto: BAR Honda

Stáj BAR se chystá překonat rychlostní rekord - ilustrační foto.

Článek

BAR vyrukoval s projektem v dějišti nedělní Velké ceny Itálie, která se koná právě v Monze. Do kokpitu usedne v Utahu při rekordním pokusu, ke kterému by mělo dojít v týdnu od 4. do 11. říjnem, testovací pilot týmu Alan Van der Merwe z JAR. Měl by řídit model letošního soutěžního vozu, který bude výrazně modifikován především po stránce aerodynamiky.

"V tomhle projektu je i kus bláznovství, ale je to pro všechny výzva," nechal se slyšet sportovní ředitel BAR Gil de Ferran. V Bonnevillu jsou prý pro překonání rekordu ideální podmínky. "Když si to místo člověk prohlédne, pak pochopí, proč se lidé dřív domnívali, že Země je placatá. Tam si představit vůz formule 1, to je opravdu bizarní," řekl.

Pětadvacetiletý Van der Merwe bude mít k ruce jako poradce Brita Richarda Nobleho, který má s rychlostními rekordy své zkušenosti. S jeho 'vozem' Thrust Supersonic totiž drží absolutní maximum rychlostí 1220 km/h pilot Andy Green. "Nic náročnějšího jsem dosud nepodstoupil. Jezdil jsem na mokru nebo na ledu, ale tohle bude hodně tvrdé," řekl Van der Merwe.

Reklama