Hlavní obsah

Alonso je krůček od svého snu

PRAHA

Čtyři body. Toto skóre zřejmě poběží hlavou během celé Velké ceny Belgie formule 1 Fernandu Alonsovi. Španělský jezdec stáje Renault vstupuje do šestnáctého podniku mistrovství světa v pozici jasného lídra šampionátu a pokud v neděli získá o zmíněné čtyři body víc než jeho rival Kimi Räikkönen z McLarenu, stane se nejmladším mistrem světa v historii.

Článek

Alonso momentálně vede pořadí mistrovství světa se 103 body, Räikkönen má na kontě 76 bodů. Průběžně třetí Michael Schumacher z týmu Ferrari zatím nasbíral 55 bodů a přišel tak o teoretickou šanci získat osmý titul.

Závod v Belgii tak slibuje dramatickou podívanou, na níž se už těší i Alonso. "Okruh ve Spa patří k mým nejoblíbenějším. Mám na něj milé vzpomínky, vždyť jsem tady vyhrál svůj první závod ve formuli 3000 a loni jsem jel až do svého odstoupení na prvním místě," svěřila se čtyřiadvacetiletá hvězda Renaultu.

"Spa je dlouhý okruh, kde bezpečně poznáte rozdíl mezi dobrým a špatným vozem, dobrým a špatným motorem, ale především mezi dobrým a špatným jezdcem," tvrdí Alonso.

Nervózní není

Ačkoliv na španělském jezdci leží enormní tlak, Alonso si nervozitu nepřipouští. "Všichni hovoří o možnosti zajistit titul. Samozřejmě, že pro to udělám všechno. Ale nijak se tím nestresuji. Jdu za svým snem a je jedno, jestli si jej splním ve Spa nebo v následujících závodech," má jasno.

Räikkönen může být po závodu ve Spa odsouzen do role letošní dvojky, stejně jako Alonso se ale odmítá podobnými myšlenkami zabývat. Zvlášť, když v Belgii obhajuje loňské vítězství. Jako už mnohokrát bude ale záležet na spolehlivosti jeho vozu.

Finský jezdec má ale i v případě přímé prohry s Alonsem o motivaci postaráno. "Pohár konstruktérů je stále otevřený a ve hře je spousta bodů. I když ztratím šanci na titul, chci určitě pomoci stáji v týmovém šampionátu," dodal bojovně.

Závod v Belgii se jede tuto neděli od 14 hodin, přímý přenos vysílá televize Prima.

Reklama

Související témata: