Hlavní obsah

Räikkönen obhájil ve Spa, Alonsova korunovace odložena

SPA

Finský pilot stáje McLaren Kimi Räikkönen si v neděli dojel pro vítězství ve Velké ceně Belgie vozů formule 1. Na okruhu ve Spa se mu tak podařilo obhájit vítězství z loňského roku a navíc odsunul na neurčito předčasnou korunovaci nového mistra světa. Z náskoku lídra průběžného pořadí Fernanda Alonsa nicméně ukrojil jen dva body, jezdec týmu Renault totiž skončil druhý.

Článek

"Když Fernando vydrží jezdit za námi, tak nemáme šanci ho dostihnout. Ale budeme dělat, co bude v našich silách, a pokusíme se také o týmový úspěch," prohlásil Räikkönen po svém šestém vítězství v sezóně.

Alonso věří, že by mohl už na okruhu Interlagos slavit. "Potřebuji získat šest bodů, na to máme. V téhle chvíli už nemusíme riskovat," řekl španělský jezdec, jenž letos jen třikrát chyběl na stupních vítězů.

Šestnáctý letošní závod dlouho vedl vítěz sobotní kvalifikace Juan Pablo Montoya, jenž vyhrál před týdnem v Monze. Jedenáct kol před koncem zajel do depa a do čela se dostal jeho týmový kolega Räikkönen.

Pro Montoyu skončil závod smolně. Po kolizi s Brazilcem Antoniem Pizzoniou nedojel a stáj McLaren přišla o možnost zaútočit na první místo v Poháru konstruktérů. "Byla to smůla, co se stalo Juanovi. Mohli jsme být na stupních oba," uvedl Räikkönen. Soutěž týmů dál vede Renault o šest bodů. Francouzská stáj dnes měla také jen poloviční úspěšnost, neboť Ital Giancarlo Fisichella havaroval už v jedenáctém kole ve slavné zatáčce Eau Rouge.

Schumacher hrozil na Sata

Další hořkou pilulku musel spolknout mistr světa Michael Schumacher, jenž na své oblíbené trati ujel necelých čtrnáct okruhů. Krátce poté, co dráhu opustil zpomalovací vůz po Fisichellově nehodě, narazil do Němcova ferrari zezadu Japonec Takuma Sató s vozem BAR. Jejich monoposty se do sebe zaklínily a Schumacher po vystoupení z kokpitu na soupeře jen vztekle zahrozil.

"Už jsme od něj viděli několik akcí harakiri a tohle byla další. Několikrát jsme s ním o tom mluvili, nevím, jaká terapie by tady mohla ještě pomoci," zlobil se německý šampión.

Schumacher, jenž si loni ve Spa zajistil sedmý titul, byl v té době po dvou zastávkách v boxech během zpomalovací fáze na desáté pozici. Přesto šestinásobný vítěz belgické Grand Prix, který na zdejší trati debutoval ve formuli 1, udržel průběžné třetí místo. Výpadek totiž potkal i jeho pronásledovatele Montoyu.

Barrichello bodoval po čtyřech závodech

Alespoň částečně spokojeni mohli být ve Ferrari s pátým místem Rubense Barrichella. Brazilský jezdec, který v trápící se italské stáji po sezóně skončí, bodoval poprvé po čtyřech závodech.

Alonso před třemi závěrečnými závody sezóny vede mistrovství světa se 111  body a po šestnácti podnicích má před svým hlavním rivalem z McLarenu náskok pětadvacet bodů. K tomu, aby dosáhl na mistrovský titul, mu tak stačí dojet v příštím závodu na třetí pozici.

Seriál mistrovství světa se na okruhu ve Spa rozloučil pro letošní sezónu s evropským kontinentem. Za dva týdny se jezdci představí v brazilském Interlagosu a v první polovině října pak šampionát uzavřou závody v japonské Suzuce a čínské Šanghaji.

Velká cena Belgie 1. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:30:01,295 hod. 2. Alonso (Šp./Renault) + 28,394 3. Button (Brit./BAR) + 32,077 4. Webber (Aus./Williams) + 1:09,167 5. Barrichello (Braz./Ferrari) + 1:18,136 6. Villeneuve (Kan./Sauber) + 1:27,435 7. R. Schumacher (Něm./Toyota) + 1:27,574 8. Monteiro (Portug./Jordan)-1 kolo 9. Klien (Rak./Red Bull) .10. Massa (Braz./Sauber) .Průběžné pořadí MS (po 16 z 19 závodů) 1. Alonso 111 b. 2. Räikkönen 86 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 55 4. Montoya (Kol./McLaren) 50 5. Trulli (It./Toyota) 43 6. Fisichella (It./Renault) 41 7. R. Schumacher 37 8. Barrichello 35 9. Button 30 10. Webber 29 Pohár konstruktérů 1. Renault 152 2. McLaren146 3. Ferrari 90 4. Toyota 80 5. Williams59 6. BAR31 7. Red Bull27 8. Sauber17 9. Jordan12 10. Minardi7

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články