Hlavní obsah

Baroš bude tváří českého týmu v sérii A1 GP

PRAHA

Brazilec Ronaldo, Luis Figo z Portugalska, a také český reprezentant Milan Baroš budou propagovat své národní týmy v novém formulovém šampionátu A1 Grand Prix, který odstartuje tento víkend na okruhu v britském Brands Hatch. Baroš, nejlepší střelec loňského Eura, by měl premiéře českého týmu osobně přihlížet.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté budou vystupovat v roli 'spolumanažerů', jejich tváře by měly pomoci při propagaci nové disciplíny automobilového sportu, která v nadcházejících měsících otestuje svou životaschopnost. Podobně se angažuje například Ronaldův spoluhráč z Realu Madrid v brazilském seriálu stock cars.

Český tým vedený manažerem Antonínem Charouzem si po dohodě s agentem Pavlem Paskou vybral jako spolupracovníka Baroše. "Bude se snažit o maximální pomoc při propagaci týmu. Spolupráce je oboustranně výhodná, formule zase podpoří český fotbal v místech, kde není tolik známý," prohlásil Charouz při středečním setkání s novináři. Útočník Aston Villy by měl být přímým svědkem slavnostní premiéry seriálu, která se odehraje o víkendu.

Za celkové vítězství milión dolarů

Má Světový pohár motorsportu šanci na přežití? Podle Charouze by to neměl být problém. "Jsem přesvědčen, že to bude kvalitní šampionát, který bude kvalitativně konkurovat formuli 1. Myšlenka soutěže národních týmů je dobrá. Když jsem viděl nasazení při testech v Silverstonu, uvědomil jsem si, jak vážně týmy šampionát berou," tvrdí.

Zpočátku, kdy se na světlo dostaly první informace o plánovaném seriálu, nicméně velké naděje záměru saudskoarabského šejka Maktúma nedával. "Říkal jsem si, že je to nápad bláznivého šejka. Navíc jsme nedostali ani odpověď na naše dopisy. Po čase se mě ptal Tomáš Enge, proč se v té věci neangažujeme. Jeho týmový kolega Thomas Scheckter totiž už testoval pro JAR," popsal Charouz.

Věci poté vzaly rychlý spád a minulý pátek byla smlouva podepsána. Kolik účast českých barev stojí, nechtěl Charouz prozradit. "Státy z nejsolventnější kategorie platí okolo 8 miliónů dolarů za rok, my patříme do předposlední. Licencovaní účastníci mají od organizátorů dva vozy, repasi motoru, pneumatiky, dopravu a televizní práva," uvedl. Počáteční investici mohou zmírnit prémie za dosažené výsledky, vítěz závodu obdrží 300 tisíc dolarů, pro nejlepší tým celého šampionátu je připraven rovný milión dolarů.

Zapojí se i některý ze Schumacherů?

Seriál A1 podporuje vedle zmíněných fotbalistů řada slavných jmen z formule 1. Manažerem australského týmu je například mistr světa z roku 1980 Alan Jones, Rakušany povede trojnásobný světový šampión Niki Lauda spolu s Finem Keke Rosbergem (mistr světa 1982) a v čele brazilské družiny stojí Emerson Fittipaldi (1972 a 1974).

Německý tým bude pod dohledem manažera bratrů Schumacherových Williho Webera. Zda se podaří některou z Weberových oveček posadit do kokpitu během zimy, kdy se nejede formule 1, je ale zatím věcí čiré spekulace.

Charouze nyní ještě čekají intenzivní jednání o tom, aby se série A1 GP dostala také na české televizní obrazovky. "Na 99 % mohu říct, že český divák závody uvidí," prohlásil. Jméno stanice, která by měla přenosy vysílat ale prozradit nechtěl. "Oznámíme to ihned, jakmile podepíšeme smlouvu," dodal Charouz, podle nějž by k atraktivitě seriálu mělo přispět i množství televizní techniky na okruhu. Trať by prý mělo snímat čtyřiašedesát kamer, dalších deset by mělo být umístěno na vozech.

Reklama