Hlavní obsah

Enge věří, že i přes tréninkové manko v Lausitzu uspěje

První závod v nové sérii A1 Grand Prix čeká o víkendu na německém Lausitzringu Tomáše Engeho. Nejzkušenější jezdec českého týmu dosud neměl příliš možností k seznámení s vozem. "Chybějící čas by měl snad nahradit tříhodinový trénink. V optimální formě ale asi nebudu," říká v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Poprvé v kariéře nepojedete za sebe, ale za národní tým. Jaké pocity to ve vás vzbuzuje?

Musím se přiznat, že tahle věc mě hodně bere. Idea reprezentace je dobrá a musím se přiznat, že v jiných závodech mi docela chybí. Bude to ale také velká zodpovědnost.

Načasování A1 GP se takřka ideálně prolne s hlavní motoristickou sezónou. Jak to vnímáte?

Je to velké zpestření mimo tradiční období jaro - podzim. Hlavně je to ale trénink na další rok. Ať už pojedu na jaře kdekoliv, usednu do vozu vyježděný.

Přesto: nebude vám chybět odpočinek?

Snad to nějak zvládnu. Seriál ale není tak našlapaný, tak doufám, že se dostanu třeba i na lyže. Navíc budu přes zimu raději závodit, než abych se týral přípravou na suchu.

Ale doma příliš nepobudete. Co na to rodina?

Ta už mě pár let vídá spíš sporadicky. Berou to tak, jak se věci mají.

Čeká vás soutěžní premiéra na Lausitzringu. Do jaké míry jste se seznámil s vozem?

Najezdil jsem asi 150 kilometrů. To není moc. Ale před prvním závodem by snad měl chybějící čas nahradit tříhodinový trénink. I když v optimální formě asi nebudu.

Jak vidíte konkurenci v novém seriálu?

Je určitě velká. Známá jména, jezdci z formule 1 a dalších špičkových kategorií. Do toho mladí dravci bojující třeba o místa ve formuli 1. Na srovnání sil se ale těším.

Cítíte tlak?

Ten cítím před každým závodem. Teď si ale přijdu ještě o něco svázanější. Věřím ale, že to díky svým zkušenostem zvládnu.

Vytkl jste si pro závod v Lausitzu nějaký cíl?

Naši sílu je těžké odhadovat, zvlášť poté, co jsem viděl výkon některých jezdců v Brands Hatch. Nejraději bych samozřejmě byl, kdybychom vyhráli.

Reklama