Hlavní obsah

Belgická Grand Prix ve Spa byla vyřazena z MS F1

PAŔÍŹ

Mezinárodní automobilová federace FIA vyškrtla z kalendáře mistrovství světa formule 1 Velkou cenu Belgie. Zrušení závodu na historickém okruhu Spa-Francorchamps má podle oficiálního sdělení FIA dát pořadatelům příležitost zrekonstruovat tradiční trať tak, aby se za rok mohla do seriálu vrátit.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher je se šesti prvenstvími rekordmanem Velké ceny Belgie.

Článek

V Belgii se už nejela Grand Prix v roce 2003, kdy za to mohl zákaz tabákové reklamy v zemi. Tradiční Velká cena v posledních letech ztrácela diváky až na loňských zhruba 50 000. O desetiletí dřív jich chodil dvojnásobek. Zpět by je mohlo přilákat vylepšení zázemí. Budou přestavěny divácké tribuny, vznikne nová kontrolní věž a vylepšení se dočká i paddock.

Spa psalo historii F1

Belgická GP ve Spa-Francorchaps patří k nejstarším motoristickým podnikům na světě. Prvním vítězem závodu monopostů na trati v Ardenách se stal Antonio Ascari s vozem Alfa Romeo v roce 1925. Součástí mistrovství světa se stala Velká cena Belgie hned od prvního ročníku v roce 1950. Z kalendáře šampionátu vypadla poprvé v roce 1957 a pak ještě v letech 1959, 1969 a 1971.

Nevyzpytatelné počasí, kdy déšt v cílové rovince provázely sluneční paprsky na vzdálené části bezmála 14 km dlouhého okruhu, prověřovalo jezdecké umění pilotů. Prosadili se jen ti nejlepší. Jim Clark držel dlouho rekord se čtyřmi vítězstvími z let 1962 - 1965. Překonal ho až Ayrton Senna, který belgickou GP vyhrál v letech 1985 a pak v rozmezí 1988 - 1991.

Rekord drží Schumacher

Sennu překonal až další mistr jízdy na mokru Michael Schumacher prvenstvím v roce 1992 a vítěznými sériemi v letech 1995 - 1997 a 2001 - 2002. V loňském roce ve Spa triumfoval Kimi Raikkönen na McLarenu.

Belgičtí pořadatelé se v nedávné minulosti ocitli ve finančních problémech a funkci promotéra nakonec převzal šéf formule 1 Bernie Ecclestone. Budoucnost Velké ceny podmínil mocný Brit rozsáhlou přestavbou areálu a v současnosti už existuje projekt na práce za 20 milionů eur. Zdržení ale zavinilo podle agentury SID chybějící stavební povolení, které neumožní dokončit renovaci do závodu naplánovaného na 17. září.

Okleštěný šampionát

O titulu mistra světa se tak bude v letošním roce rozhodovat pouze v 18-ti závodech. Belgická GP měla následovat týden po závodu v Monze jako šestnáctý díl seriálu, před závěrečnými třemi závody.  Přesunem z Evropy do Číny nyní budou mít piloti třítýdenní přestávku.

"K vyřazení Grand Prix došlo proto, aby se podařilo dokončit rozsáhlou přestavbu zázemí na okruhu. FIA doufá, že závod bude v roce 2007 opět do kalendáře zařazen," uvedli zástupci federace v oficiálním prohlášení.

Reklama

Související témata: