Hlavní obsah

Alonso přišel o technickou výhodu, Schumacher si věří na titul

ISTANBUL

Napětí roste, boj mezi Fernandem Alonsem a Michaelem Schumacherem o titul mistra světa formule 1 dostává před víkendovou Velkou cenou Turecka nový náboj. Obhájce titulu ze Španělska má sice desetibodový náskok, ale v posledních závodech se mu nedaří a navíc po verdiktu mezinárodní federace FIA už nemůže použít speciální tlumiče, díky nimž renaulty vozům Ferrari ujížděly. Sedminásobný mistr světa z Německa je rázem na koni.

Článek

Takřka nikoho nezajímá, že minulý závod v Maďarsku vyhrál poprvé v kariéře Jenson Button. Všichni budou pozorně sledovat jediné dva rivaly bojující o titul. Alonso se Schumacherem mají pět závodů před koncem šampionátu už takový náskok, že je takřka vyloučeno, aby do jejich duelu zasáhl ještě někdo třetí.

Kdo získá titul mistra světa?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Sedmatřicetiletý Schumacher ví, že Renault je v posledních závodech pod tlakem a chce si připsat jubilejní devadesáté vítězství v kariéře, čímž by opět svou ztrátu na Alonsa mohl razantně snížit a zaútočit na rekordní osmý titul. "Jsem si jist, že se nám to povede, v posledních závodech se nám hodně dařilo," prohlásil Schumacher na svých internetových stránkách. Němec vyhrál tři z posledních čtyř závodů.

I malý detail může změnit celou situaci

"Víme ale, že i malý detail může celou situaci změnit, takže se nyní více než kdy jindy musíme pořádně soustředit na vlastní výkony. V týmu vládne bojovný duch, jsme na Istanbul připraveni," řekl Schumacher. Po Maďarsku si dopřál volno, ale moc si ho neužil. "Raději bych hned závodil, jak se na to těším," uvedl.

Jeho slova podporuje rozhodnutí odvolací komise FIA, které definitivně zakázalo Renaultu použití speciálních tlumičů, čímž Alonso přišel o velkou výhodu. Jezdil s nimi už loni, kdy mu pomohly k titulu. Poprvé je FIA zakázala před Grand Prix Německa, v níž byl Španěl až pátý. "I přesto si hodně věřím," tvrdí Alonso, jenž měl před čtyřmi závody na Schumachera náskok 25 bodů.

Boj mezi zkušenostmi a mládím tak bude podle odborníků velmi dramatický. "Jsem v pozici, v jaké by chtěl být každý. Vedu šampionát a konec se blíží," řekl Alonso. "V Německu se nám nevedlo, ale v Maďarsku se ukázalo, že naše auto má na to, aby vyhrávalo," prohlásil Španěl, jenž havaroval z vedoucí pozice. "V Turecku to bude mnohem lepší, okruh nám sedí. Neudělám žádnou chybu," uvedl.

Průběžné pořadí (po 13 z 18 závodů):
1. Alonso (Šp./Renault) 100 bodů, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 90, 3. Massa (Braz./Ferrari) 52, 4. Fisichella (It./Renault) 49, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) 49, 6. Button (Brit./Honda) 31, 7. Montoya (Kol./McLaren) 26, 8. Barrichello (Braz./Honda) 21, 9. Heidfeld (Něm./BMW) 19, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 16.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 149, 2. Ferrari 141, 3. McLaren 85, 4. Honda 52, 5. BMW 26, 6. Toyota 26, 7. RedBull 16, 8. Williams 10, 9. Toro-Rosso 1.

Reklama

Související témata: