Hlavní obsah

Penalizovaný Alonso vyrazí do VC Itálie až z páté řady

MONZA

Rozdíl pouhých dvou tisícin sekundy rozhodl před závodem formule 1 v Monze o majiteli pole position, kterým se stal pro nedělní Velkou cenu Itálie Kimi Räikkönen z Finska. Pilot McLarenu ve svém posledním kvalifikačním kole sesadil z první pozice modlu domácích tifosi Michaela Schumachera ve ferrari a potřetí letos se postaví na první místo startovního roštu.

Článek

Výsledky kvalifikace a tím i boj o titul ovlivnila dodatečná penalizace lídra MS Fernanda Alonsa, který byl odsunut z pátého na desáté místo za omezování pilota Ferrari Felipeho Massy. Alonso měl v kvalifikaci i jiný problém, v úvodu finálové části jej zastavila roztrhaná pneumatika. Neabsolvoval tedy příliš kol a komisaři mu ještě v důsledku protestu Ferrari škrtli tři nejrychlejší časy.

"Nebylo to úplně perfektní kolo, ale na pole position to stačilo. Zítra by to mohlo dopadnout stejně," řekl Räikkönen po svém jedenáctém triumfu v kvalifikaci v kariéře.

Ferrari uspělo s protestem proti Alonsovi

Schumacher, který po italské Grand Prix oznámí rozhodnutí o své budoucnosti ve formuli 1, jasně předčil svého soupeře v boji o titul Alonsa už na trati. U zeleného stolu pak španělský jezdec dostal trest a bude hájit svůj dvanáctibodový náskok až z desáté výchozí pozice, tedy páté startovní řady.

"Rád bych byl v našem domácím závodě na pole position, ale důležité bude, jak to dopadne zítra. A vypadá to dobře, je fajn, že je Fernando tak daleko," řekl Schumacher, který podle všeho po této sezóně skončí a v kokpitu rudého vozu jej nahradí Räikkönen.

Do druhé řady se postaví překvapivě Němec Nick Heidfeld v BMW a také Brazilec Massa, kterého Alonso při jednom rychlém kole údajně zbrzdil. Ferrari proti Alonsovi podalo úspěšný protest. Komisaři sice neobvinili španělského pilota z úmyslného omezování, nicméně se jej podle nich dopustil, a tak musel následovat trest.

Výsledky - kvalifikace:
1. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:21,484, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:21,486, 3. Heidfeld (Něm./BMW) 1:21,653, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:21,704, 5. Alonso (Šp./Renault) 1:21,829, 6. Button (Brit./Honda) 1:22,011, 7. Kubica (Pol./BMW) 1:22,258, 8. De la Rosa (Šp./McLaren) 1:22,280, 9. Barrichello (Braz./Honda) 1:22,787, 10. Fisichella (It./Renault) 1:23,175.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.