Hlavní obsah

Pořadatelům Velké ceny Turecka F1 hrozí tvrdý trest

LONDÝN

Pořadatelé Velké ceny Turecka formule jedna mohou v úterý dostat tvrdý trest za údajné porušení pravidel při letošním závodě mistrovství světa. Mezinárodní automobilová federace (FIA) svolala do Paříže mimořádnou schůzku, na níž by funkcionáři měli vysvětlit obvinění z porušení pravidel FIA, mezinárodního sportovního kodexu a pravidel formule 1 pro tento rok. Organizátorům dokonce hrozí, že o závod v příští sezóně přijdou.

Článek

V Istanbulu cenu za vítězství předával Brazilci Felipemu Massovi prezident mezinárodně neuznávané Turecké severokyperské republiky Mehmet Ali Talat. Turecké území na severu ostrova, který je rozdělený od roku 1974, uznává jen Turecko a představitelé "oficiálního" Kypru organizátory závodu formule jedna obvinili, že akci zneužili k politickým účelům.

Mezinárodní automobilová federace klade velký důraz na politickou neutralitu a má podezření, že závod v Istanbulu tuto zásadu porušil. Turecká strana veškerá nařčení odmítá, ale hrozí jí sankce, mezi něž patří i vyškrtnutí závodu z kalendáře MS. Na jejich prohřešek by navíc mohl vyřazením doplatit i místní podnik mistrovství světa v rallye.

Dobře informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že trest zřejmě nebude mírný. "Mohou čekat minimálně pokutu ve výši mnoha miliónů dolarů," uvedl nejmenovaný zdroj.

Reklama

Související témata: